Однак, яким же був насправді політик, якого сьогодні вважають найкращим президентом найпотужнішої у світі країни.

"Не варто ставити питання рабства у політиці, бо ви боїтеся збудження умів. Не можна проповідувати проти рабства у церкві, тому що це не релігійне питання. Виходить, що немає такого місця, де можна виступити проти рабства".

Читайте також: Одна історія. Альберт Ейнштейн – найвідоміший фізик XX століття

Ці рядки з промови Лінкольна, яку він виголосив під час дебатів з політичним опонентом Стівеном Дугласом, зробили його обличчям республіканської партії. І хоч Дуглас здобув перемогу на виборах у конгрес, дебати підняли рейтинг Лінкольна, підготувавши ґрунт для майбутньої перемоги на президентських виборах. Слова політика знайшли відгук у серцях людей, що були противниками рабовласництва.

Однак сам Лінкольн виглядав доволі суперечливою фігурою. З одного боку, він виступав за скасування рабства, з іншого – не підтримував ідею соціальної та політичної рівності чорної та білої раси.

Я не є, і ніколи не був прихильником досягнення соціальної та політичної рівності білої і чорної рас. Я не є, і ніколи не був, прихильником темношкірих, як виборців або присяжних та дозволу їм займати державні посади, – заявляв Лінкольн.

Однак на його думку, немислимо, коли одна людина пекельно працює, а інша – привласнює плоди її праці. Американські історики вважають, що коріння таких поглядів варто шукати у дитинстві Лінкольна.

Про дитинство Авраама та його шлях до президентства – дивіться у програмі.