Так, Кремль може забрати з окупованого Донбасу своїх військових, озброєння, припинити фінансування та припинити видавати свої паспорти. Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю Укрінформу.

Важливо: Якщо не "Мінськ", то що: які сценарії для Донбасу розглядають у Зеленського

"Насправді одного рішення Путіна достатньо, щоб Росія почала рухатися в тому напрямку, якого хочуть всі, в першу чергу – Україна", – сказав він.

Пристайко наголосив, що Росія завезла на окупований Донбас силу-силенну техніки і снарядів, яких їм вистачить на наступні сто років.

Вони можуть просто бомбардувати наших військових безкінечно довго. Саме тому ми хочемо не сидіти й просто чекати шостий, сьомий, восьмий рік, а використати санкційний тиск Європи як шанс змусити Росію до поступок,
– додав глава МЗС.

Що зараз відбувається на окупованому Донбасі?

Представник України в ТКГ передав представнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку лист, у якому держава погоджується із формулюваннями формули Штайнмаєра. Їх раніше узгодили радники глав держав нормандського формату.

Основне про формулу Штайнмаєра:

  • Відповідно до формули, тимчасовий закон про особливий статус Донбасу починає діяти після того, як в ОРДЛО відбудуться місцеві вибори.
  • Ці вибори повинні відбутись згідно з Конституцією та законодавством України. Ключове значення тут має і публікація звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.
  • В Україні погодження формули сприйняли різко. У найбільших містах вже відбулися низка акцій протесту проти імплементації в Україні формули Штайнмаєра. Учасники акції закликають протистояти капітуляції та не здавати національних інтересів України.

Президент Володимир Зеленський наголошує – це не капітуляція. Він пояснив українцям, що ніяких виборів на Донбасі не може бути, якщо "там будуть будь-які війська". Глава держави також зазначив, що тепер зникли останні перепони до проведення саміту в нормандському форматі.

Також 1 жовтня президент Зеленський заявив, що сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське на Донеччині та місті Золоте на Луганщині.

Зверніть увагу: Можливо, це остання спроба, – Пристайко про Зеленського і майбутнє Донбасу

Чому воно ще не почалося?

Розведення військ так і не розпочалося 7 жовтня, бо бойовики порушили домовленості. Це стане можливим лише за умови, коли проросійські бойовики припинять вогонь у районах, де має відбутися відведення. Режиму тиші вони повинні дотримуватися упродовж щонайменше 7 діб. Водночас Путін уже встиг звинуватити у всьому Україну.

карта окупованого Донбасу Донеччина Луганщина окуповані території карта
Карта окупованих територій/ Інфографіка 24 каналу