Про це інформує прес-служба суду.

Читайте також: Це повна маячня, – Гонтарева про бажання Коломойського отримати компенсацію за "Приватбанк"

Там зазначають: підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та, власне, порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні.

Таким чином, процедура націоналізації "Приватбанку" була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням діючого на той момент законодавства.

"Розгляд справи тривав з червня 2017 року. Такий тривалий строк розгляду пов'язаний, зокрема, з загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ та необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі, розмір якої складає понад 50 томів", – мовиться в офіційному повідомленні суду.

Зазначимо, що рішення суду поки не набрало чинності.

На постанову суду вже відреагували в Національному банку України. Там заявили, що не погоджуються з ним і готуються до подання апеляційної скарги.

Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та прийнятих рішень регулятора в апеляційній інстанції. Вкотре звертаємо увагу, що породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність,
– зазначили у Нацбанку.

Національний банк запропонує Раді з фінансової стабільності звернутись до Ради національної безпеки та оборони України, Кабінету Міністрів України з приводу подібних судових практик, що наносять шкоди міжнародному іміджу України.

"Міжнародні партнери України неодноразово наголошували, що націоналізація "ПриватБанку" була важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності. Рішення про виведення неплатоспроможного "ПриватБанку" за участю держави приймалось відповідно до норм діючого законодавства, було підтримане РНБО урядом. Законність рішень очевидна і зворотна процедура у цьому питанні неможлива", – додають в НБУ.

Що відомо про націоналізацію "Приватбанку"? "Приватбанк" працює на ринку України з 1992 року, був і є найбільшим банком за обсягом активів.

Проте після кризи у банківській системі України уряд 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той момент були Коломойський і Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію найбільшої на українському ринку фінустанови.

Екс-власники банку вважають проведену націоналізацію, через яку вони втратили свої акції, незаконною. А от "Приватбанк" і держава вимагають від екс-власників додаткового відшкодування збитків. Сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і закордоном. Наприклад, у червні 2018 року НБУ подав позов у Швейцарії до Коломойського через невиконання ним зобов'язань по кредитах рефінансування, виданих "Приватбанку" в період між 2008 і 2015 роками.