Подробиці обстрілів ділянок розведення

Про те, що окупанти обстріляли ділянки розведення повідомляє Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації на Донбасі. Українська сторона СЦКК, зі свого боку, посилається на дані місії ОБСЄ. Відповідний допис з’явився на фейсбук-сторінці пресцентру Об’єднаних сил.

До теми Окупанти встановили важке озброєння у житлових кварталах: звідти б'ють по українських позиціях

"Станиця Луганська"

Обстріли тут відбулися вночі проти 31 травня. Перебуваючи на підконтрольній Києву території, спостерігачі зафіксували постріли зі стрілецької зброї. Бойовики їх здійснили безпосередньо близько до ділянки розведення у Станиці Луганській.

"Золоте" та "Петрівське"

Крім того, представники ОБСЄ підтвердили нещодавні порушення режиму тиші на ділянках розведення у “Золотому” та “Петрівському”.

Зокрема, також наприкінці травня окупанти начебто з метою облаштувати контрольний пункт на тимчасово непідконтрольній України території вдалися до цинічних і підступних дій. Вони замінували автодорогу неподалік ділянки розведення у Золотому. Сталося це в районі Первомайська на Луганщині.

Вищезазначене порушення неодноразово фіксували представники спостережної місії ОБСЄ у своїх щоденних звітах.

Реакція штабу ОС

Українські військові наголошують, що такі порушення тиші вкотре свідчать про:

  • систематичне ігнорування мінських домовленостей з боку бойовиків;
  • відверте небажання агресора дотримуватись взятих на себе зобов’язань.

У штабі додають, що ЗСУ, ДСНС та представники цивільно-військових адміністрацій Донеччини та Луганщини докладають багато зусиль, щоб повернути Донбас до мирного життя. З цією метою на території, поблизу лінії розмежування, вони систематично проводять роботи з виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів.

На жаль, мирні ініціативи в цьому напрямку проявляє виключно українська сторона, в той час як окупаційна адміністрація та незаконні збройні формування Російської Федерації демонструють лише зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту та погіршенні гуманітарної ситуації на Донбасі,
– підсумовують українські військові.

До теми Окупанти встановили важке озброєння у житлових кварталах: звідти б'ють по українських позиціях

Розведення військ на Донбасі: що треба знати

Розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської, Золотого та Петрівського відбулося з кінця червня по листопад 2019 року. Так, обидві сторони конфлікту покинули свої позиції та відійшли. Щоправда, відбулося це за умови поверення у разі ескалації.

У грудні 2019 року розведення військ ще на трьох ділянках погодили на зустрічі "нормандської четвірки".

Згодом українська сторона в ТКГ запропонувала здійснити розведення в районі залізничного мосту в Станиці Луганській, Новоселівки Другої, що поблизу Авдіївки, та біля КПВВ "Гнутове". Приблизно погодили лише ділянку Гнутового.

розведення сил на Донбасі мапа розведення військ ОРДЛО карта
Карта місць розведення сил на Донбасі / Інфографіка 24 каналу