Окупанти стверджують, що, згідно з Мінськими угодами, вони мають повне право тут робити все, що завгодно. На зустріч окупантам вийшов голова Станично-луганської РДА Юрій Золкін.

Важливо: Четверо українських воїнів загинули на Донбасі через обстріли бойовиків

Золкін намагався пояснити представникам так званих "республік", що за Мінськими домовленостями, кордон проходить по річці Сіверський Донець, проте окупанти у відповідь почали поводитися зухвало та кидатись на журналістів.

Потім він у коментарі "Громадському" сказав, що бойовики вільно пересуваються через українські КПВВ , натомість українських представників не пускають, бо "це буде розцінюватись як акт агресії". Також він додав, що бойовики досі не розібрали зі свого боку мосту бетонні укріплення.

Служба безпеки України назвала цей інцидент провокацією. В СБУ вважають, що терористи хотіли спровокувати правоохоронців затримати Кобцеву та Дейнегу, щоб потім звинуватити Україну в порушенні перемир'я.

31 липня у Мінську домовились, що українська сторона має відновити завалений проліт мосту, а представники окупаційної влади відновлюватимуть покриття та огородження.

Нагадаємо, що ще у червні сторони домовилися про розведення сил та створення демілітаризованої зони в Станиці Луганській задля реконструкції мосту через Сіверський Донець. Проте, бойовики не пустили українських саперів на інший бік мосту, заблокувавши ремонтні роботи.

Важливо: Розмінування мосту у Станиці Луганській: скільки мін вже знешкодили сапери

Представники окупантів зайшли на територію Станиці Луганської: дивіться відео. Кадри опублікував 5 канал

Що відомо про міст у Станиці Луганській?Міст у Станиці Луганській – єдиний пункт пропуску через лінію розмежування в цьому місті. Цей пункт є пішохідним, а сама дорога пролягає вздовж мосту через Сіверський Донець, який підірвали ще у 2015 році.

Після укладення угоди про демілітаризовану зону, бойовикам дали тиждень на те, аби демонтувати фортифікаційні споруди з боку окупованих територій. Якщо ні, то Україна почне реконструкцію тільки зі свого боку.


Карта окупованих територій / Інфографіка 24 каналу