Цих людей не слід засуджувати, адже їм фактично немає де жити. Про це Олексій Резінков заявив в інтерв'ю "Фактам".

До слова Скільки українців стали вимушеними переселенцями через війну з Росією: сумні цифри

За його словами, частина з цих людей ніколи не покинуть свої домівки, свої городи чи родичів. Міністр навіть зізнався, що деякі його друзі, які родом з окупованих територій, кажуть, що їхні батьки ніколи не переїдуть.

Ця категорія людей насправді не є внутрішньо переміщеними особами. Юридично – так, але практично – ні. Ми закриваємо на це очі,
– заявив Резніков.

Він зауважив, що владі можуть справделиво закинути, мовляв, ці люди заробляли свою пенсію. Віцепрем'єр згоден з цією думкою, адже держава повинна платити пенсії своїм громадянам, де б вони не були.

Олексій Резніков розповів, що близько 500 тисяч внутрішніх переселенців досі живуть на окупованому Донбасі. З них 272 тисячі – це пенсіонери, які після завершення карантину приїдуть по пенсії на вільну територію.

"Близько 3 – 3,5 мільярда гривень на місяць складають планові виплати тим, хто сьогодні перебувають на непідконтрольних українській владі територіях", – розповів віцепрем'єр.

Коротко про переселенців:

  • Починаючи з 2014 року, коли Росія вторглася в Крим, а потім і на Донбас, в Україні зареєстрували 1 мільйон 450 тисяч внутрішньо переміщених осіб.
  • Найбільше переселенців зареєстрували в перші роки після початку російсько-української війни. За останній рік зарєстрували порівняно мало нових переселенців – близько 50 тисяч.