Що сталося?

31 серпня в кафе "Сєпар", що в центрі окупованого Донецька, на бульварі Пушкіна, стався вибух. Внаслідок цього загинув Олександр Захарченка – ватажок проросійських бойовиків Донеччини.

Читайте також: Вбили Захарченка: факти з життя ватажка проросійських бойовиків Донецька

Місце вибуху одразу було оточене силовиками, а біля кафе помітили машини з кортежу ватажка "ДНР".

Вбили Олександра Захарченка
Ресторан "Сєпар", в якому вбили Олександра Захарченка

Вибух стався близько 18:00. У мережі з’явилось відео, зняте незадовго після вибуху в центрі Донецька. На кадрах видно пошкоджений вхід у кафе "Сєпар", а також обвуглене тіло на носилках.

Читайте також: Вбивство Захарченка: з'явилось відео з місця вибуху у Донецьку (18+)

У цьому ресторані, за словами журналіста Дениса Казанаського, завжди проводила зустрічі верхівка "ДНР".

"Кажуть, цей ресторан Захарченко і належав. Охоронявся, зрозуміло, за першим розрядом", – зазначив журналіст.

Захарченка вбили
Захарченка вбили у власному ресторані?

А це точно?

Так. Спершу інформація з'явилася лише на російських сайтах. ОБСЄ підтвердила факт вибуху в центрі Донецька, та щодо загиблих – інформації не було. Незабаром повідомлення про вбивство Захарченка підтвердили в адміністрації ватажка бойовиків.

Врешті інформацію підтвердила й українська Служба безпеки.

Читайте також: Труну з тілом Захарченка відкрили перед похованням: фото

"За нашими даними, інформація про смерть Захарченка відповідає дійсності", – зазначила речниця СБУ Олена Гітлянська.

Хто ще опинився в епіцентрі вибуху?

Разом із Захарченком на місці вибуху був ще й так званий "міністр" фінансів самопроголошеної "ДНР" Олександр Тімофєєв з прізвиськом "Ташкент". Він згодом з'явився на похорон Захарченка з обгорілим обличчям, хоча спершу російські ЗМІ "поховали" так званого "міністра". За даними бойовиків, в результаті вибуху загинули 2 людини, поранено – 11, з яких госпіталізовано шестеро.

Другим загиблим внаслідок вибуху виявився особистий охоронець Захарченка – 44 річний В'ячеслав Доценко (позивний "Слов'ян").

Що кажуть окупанти?

Проросійські бойовики стверджують, що начебто затримали на проспекті Богдана Хмельницького "українських диверсантів", яких підозрюють у замаху на Олександра Захарченка.

В той же день терористи перекрили всі виїзди з Донецька і оголосили надзвичайний стан.

19 осіб пропали безвісти в окупованому Донецьку після загибелі ватажка "ДНР" Олександра Захарченка. Ще 50 осіб затримали бойовики, які ведуть власне слідство.

Російські політики в один голос звинувачують Київ у замаху на Захарченка, а реакція російського МЗС з'явилася просто блискавично.

Читайте також: Вбивство Захарченка: Путін висловив співчуття у зв'язку зі смертю бойовика

"Мегаблискавична реакція МЗС РФ на вбивство Захарченка свідчить, як мінімум, про спроби РФ прикрити маріонеток, яких вона підтримує і фінансує", – пояснила речниця МЗС України Мар’яна Беца.

До слова, бойовики у вбивстві Захарченка звинувачують людину з його оточення, а головним підозрюваним є його охоронець Олександр Костенко.

"Все просто, "Сєпар", як це називається, було місцем сили, своїм місцем. Пронести туди щось не те, встановити вибухівку або просто запаркувати заміновану машину поблизу могла тільки людина "з допуском", – підкреслює Telegram-канал Mash.

Також ресурс опублікував фото, на якому Костенко стоїть спиною до Захарченка ліворуч з його боку.

Захарченко, вбивство, загибель, Костенко, ЗМІ, розслідування
Головним підозрюваним у вбивстві Захарченка вважається його охоронець Костенко (крайній праворуч)

"Все це наводить на думку, що інформацію про вбитого банально "злили". За даними джерела, у вбивстві підозрюють одного з охоронців Захарченко, який зник з місця вибуху", – пише один із російських ресурсів у своєму матеріалі.

Вбивство ватажка бойовиків Олександра Захарченка також встиг прокоментувати міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Вдень 1 вересня Лавров назвав вбивство ватажка так званої "ДНР" "провокацією, спрямованою на зрив мінських домовленостей".

Окрім цього, речник президента РФ Дмитро Пєсков пригрозив, що вбивство Захарченка призведе до загострення ситуації на Донбасі.

Загибель Захарченка, безумовно, веде до зростання напруженості в регіоні, що само по собі, звичайно, не сприяє формуванню умов для виходу хоча б на перспективи початку реалізації Мінських домовленостей… Безумовно, це провокація, яка має дуже негативні наслідки, в цілому, для атмосфери в регіоні,
– заявив речник Путіна.

У той же час так званий "заступник командуючого корпусом Міноборони "ДНР" Едуард Басурін заявив, що українські військові нібито почали підготовку до наступу на Донбасі після смерті Захарченка. Він навіть назвав дату ймовірного наступу – 14 вересня.

Що каже Служба безпеки України?

Речниця СБУ в одному з перших коментарів зазначила: "Це їх міжусобні війни, на нашу думку".

Читайте також: Склали компанію Захарченку: скільки окупантів на Донбасі було ліквідовано у серпні

Керівник апарату глави Служби безпеки України Ігор Гуськов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" сказав, що Захарченко був убитий або в результаті кримінальних розборок у середовищі бойовиків, або він був ліквідований російськими спецслужбами.

Голова СБУ Василь Грицак прокоментував вбивство Захарченка під час спілкування з журналістами у суботу, 1 вересня.

"На мій погляд, це прогнозована ситуація. Відбувається методична зачистка всіх тих, хто в 2014 році сприяв введенню російських військ на Донбас, хто сприяв створенню псевдонародних республік... Ми вважаємо, що проводиться методична зачистка тих, хто знає занадто багато і у кого на руках кров, тих, хто не потрібні в подальшому як свідки", – зазначив Грицак.

Ще однією з ймовірних версій ліквідації Захарченка в СБУ називають "розбірки на комерційній основі, оскільки дуже багато майна, підприємств, були, як вони пишуть, "віджаті", розділені і було багато "ображених" в керівництві "Л/ДНР".

Читайте також: Через вбивство Захарченка ватажок "ЛНР" втік з фейкової республіки

Грицак також зазначив, що в СБУ немає жодної інформації про буцімто "затримання української диверсійної групи", про що майже одразу після вибуху у Донецьку встигли поспішно заявити окупанти.

Голова СБУ також висловив припущення, "що це не остання смерть в тому таборі".

Наскільки нам відомо, він їхав в те кафе, яке, за нашими даними, йому і належить. І наскільки мені відомо, він дійсно їхав на поминальну вечерю з приводу смерті Кобзона,
– додав Василь Грицак.

Що відомо про вибуховий пристрій?

Як передають сепаратистські та пропагандистські медіа, вибух стався в результаті детонації потужного саморобного вибухового пристрою. Зокрема зазначається, що його було замасковано під освітлювальне обладнання всередині ресторану та дистанційно приведено у дію.

За словами представників окупаційної адміністрації на Донеччині, вибуховий пристрій був досить потужним і у тротиловому еквівалентів мав 800 грамів.

Захарченка вже поховали?

Так, 2 вересня. На похорон Захарченка в наказовому порядку змусили прийти бюджетників з Донецька та Макіївки, мало того – вимагали здавати гроші на поховання. Терористи навіть оголосили у псевдореспубліці триденну жалобу. Захаченка поховали на кладовищі "Донецьке море" в Ленінському районі.

Читайте також: Похорон Олександра Захарченка: з'явилися фото з кладовища

Хто замінив Захарченка на посаді голови "ДНР"

Новим головою псевдоутворення тимчасово став екс-менеджер "Шахтаря" Дмитро Трапезніков.

"Жадібний і користолюбний. Йому приписують не набагато менше число "віджимань", ніж Тимофеєву-"Ташкенту". Також, як майстер по роботі з "Шахтарем", курував гуманітарку на "Донбас-Арені", та й взагалі російську гуманітарну допомогу. Складно навіть уявити, скільки там можна було наварити", – написав журналіст Микита Синіцин.

Читайте також: Що відомо про Трапєзнікова, який прийшов на зміну вбитому Захарченку

Зауважимо, що він уже зробив першу заяву після свого призначення.

"Незмінним залишається і наш зовнішньополітичний курс – інтеграція з Російською Федерацією з перспективою приєднання до великої Росії", – наголосив Трапезніков.

Він також заявив, що проросійські бойовики "ні на крок не відступлять від обраного курсу".