Він – 36-річний ловелас, за кілька років від світової слави, експериментатор, бунтар. За його плечима сотні романів з жінками легкої поведінки і натурницями. Ольга була повною протилежністю тих жінок, з якими Пабло мав справу – аристократична, з вишуканим стилем і бездоганними манерами.

Пристрасний іспанець був приголомшений, коли попри всі його старання дівчина повністю ігнорувала залицяння. Знайти підхід до норовливої українки допоможе порада Дягілєва, мовляв: "На таких дівчатах треба одружуватись". Пабло Пікассо був настільки зачарований Ольгою, що навіть склав шлюбний договір, за яким у разі розлучення спільно нажите майно розділять порівну.

Читайте також: Джозеф Конрад – класик британської літератури з українським корінням

Новоспечена дружина одразу взялась організовувати побут: машина з водієм, прислуга, їхня квартирка наповнювалася дорогими меблями, а в гардеробі художника почало з'являтися дедалі більше класичних костюмів. Ользі подобалося запрошувати додому паризький бомонд, вести світські бесіди, а от чоловіка весь цей пафос і роль денді починали помалу гнітити. Пікассо якось скаржився: вона любить ікру, тістечка і шампанське, а я – сосиски з квасолею.

Увесь цей час Пікассо малював у так званому неокласичному стилі. На цьому наполягала Ольга, мовляв, "хоче впізнавати своє обличчя". Він не сперечався, тим більше, що після Першої світової війни публіка неохоче сприймала авангард.

Читайте також: Наталя Жаркова – головна "русалка" українського спорту

Поступово почуття гасли, вони обоє це розуміли. Пабло відчував: таке життя стримує його творчий порив, а Оля, боячись втратити чоловіка, намагалася дати ще більше опіки й любові. Народження первістка – сина Пауло – не врятувало сім'ї. Закінчилося все тим, що Пікассо завів собі 17-річну коханку. Змінилися й картини. Тепер він малював Ольгу ось так.

Вона ще певний час вдавала, що не здогадується про роман, але, коли у них народилась дитина, попросила розлучення. Пабло відмовився. Ділитися половиною картин і статків він після 17 років не хотів. Статус дружини вона зберігатиме до своєї смерті.

Тим часом ревнощі доводили до божевілля. У прямому значенні цього слова, вона закидала Пабло листами, а часом і переслідувала. Їхній син Пауло талантів так і не проявив – усе життя жив на гроші батька, до того ж зловживав наркотиками та алкоголем. Зрештою помер від цирозу печінки. А вже його син, тобто внук Ольги та Пабло, покінчив життя самогубством після того, як йому не дозволили прийти на похорон діда.