Онищенко у коментарі виданню Kyiv Post зауважив, що вже час повертатися. Як доказ опальний політик показав квиток на рейс лоукост-авіаперевізника Ryanair. Цікаво, летітиме він з Барселони до Києва економ-класом.

Радимо ознайомитися! Одіозний Онищенко: топ-факти про нардепа-втікача

За словами колишнього народного обранця Сергія Лещенка, цілком імовірно, що Онищенко не повернеться. Доливають олії у вогонь і чутки, що він отримав посвідку на проживання в Італії на наступні 10 років.

Щодо його повернення Лещенко пояснив, що таким чином Онищенко хоче уникнути примусової видачі Україні. Річ у тім, що екснардеп погодився на добровільну екстрадицію та для цього надав іспанському суду детальний план своєї подорожі додому. У межах цього плану він навіть купив квиток на лоукост-рейс Барселона – Київ. Як підкреслює Kyiv Post, купувати квитки на лоукости є доволі невластивим для екснардепа-мільйонера Онищенка.

Цікаво! Анна Різатдінова відверто розповіла про стосунки з депутатом Онищенко

Які події передували заяві Онищенка про повернення

Олександр Онищенко мав намір брати участь у виборах до Ради на початку червня 2019 року. Проте ЦВК відмовила йому у реєстрації, оскільки той з 2016 року не проживав в Україні. Політик, зі свого боку, відсутність пояснив тим, що його делегували для участі у кінних змаганнях "у статусі вершника".

Згодом директор НАБУ Артем Ситник у коментарі 24 каналу розповів, що Онищенко програв в Іспанії усі суди – і щодо екстрадиції, і щодо визнання його політичним біженцем. За словами Ситника, колишнього нардепа примусово повернуть до України, і це станеться орієнтовно у грудні 2019 року.

Сам Онищенко слова Ситника назвав брехнею. Також він заявив, що повернеться не тоді, коли цього захоче Ситник і "інші балаболи", а коли він сам захоче.

Ситник заявляє, що я програв суди та мене екстрадують незабаром. І знову бреше. У рішенні мого суду написано, що мене можуть екстрадувати тільки за згодою Кабінету міністрів Іспанії. Суд щодо екстрадиції був в березні 2017 року. І три роки Кабмін так нічого і не підписав. У підсумку я сам повідомив усім, що я написав заяву, що хочу повернутися в Україну. І суд схвалив і дав мені дозвіл на добровільне повернення,
– заявив політик.

До теми! Завершено розслідування щодо матері екс-нардепа Онищенка

Що відомо про Олександра Онищенка: коротко

  • Це український олігарх, нафтогазовий трейдер, а також колишній український політик та депутат від "Партії регіонів".
  • Ще він – колишній боксер, спортсмен-кіннотник, організатор численних кіннотних змагань та конкурсів жіночої краси "Міс Україна".
  • В Україні його звинувачують в організації схеми щодо перепродажу купленого у держкомпаній газу своїм же фірмам за заниженими цінами. Такою діяльністю Онищенко завдав Україні кількамільярдні збитки.
  • За версією слідства, Онищенко є причетним до розкрадання понад 1,6 мільярда гривень з 2013 по 2016 рік. Збитки підприємству "Укргазвидобування" оцінюють у понад 740 мільйонів.
  • У 2016 році Онищенко втік із України та наразі перебуває у розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук.
  • У тому ж році Верховна Рада позбавила нардепа імунітету, а за деякий час дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.
  • У липні 2018 року НАБУ повідомляла про завершення досудового розслідування щодо Онищенка. У лютому 2019 року у САП повідомили, що направили до суду обвинувальний акт у так званій "газовій справі".