Росія готова вести перемовини з Україною лише в межах мінських угод, заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на власного кореспондента.

До слова Будапештський меморандум й опитування українців: в Зеленського пояснили, чому це важливо

Кремль готовий реагувати на ініціативи України щодо реалізації мінських домовленостей. Ось це те, що, з нашої точки зору, дуже потрібно для українського народу,
– заявив Пєсков.

У нього повторно запитали, чи готовий Кремль повернутися до Будапештського меморандума, на що прессекретар Володимира Путіна лише наголосив, що сказав усе, що хотів.

Коротко про Будапештський меморандум:

Це договір, за яким Україна в 1994 році позбулася ядерного статусу. Натомість їй гарантували допомогу в збереженні суверенітету й територіальної цілісності. Підписантами стали:

  • Леонід Кучма – президент України,
  • Борис Єльцин – президент Росії,
  • Джон Мейджор – прем'єр-міністр Великої Британії,
  • Білл Клінтон – президент США.
  • Згодом до меморандума приєдналися також Франція і Китай.

Після агресії Росії проти України підписанти фактично зреклися домовленостей, не ставши на захист суверенітету України. Вони наголошують, що меморандум – це лише своєрідна пам'ятка. Це попри те, що в 1995 році ООН прийняла його як офіційний документ.

Фактично, Україна – єдиний підписант, який не порушив умов меморандума. Росія порушила 1 пункт – про повагу до суверенітету України. Інші держави не дотрималися пункту 4 – про допомогу Україні в разі загрози її суверенітету.