Волонтери стояли біля виборчих дільниць у білих накидках із написом "5 питань від президента", повідомляють журналісти 24 каналу.

Важливо Неповнолітні волонтери на опитуванні Зеленського: як покарають їх батьків

Як пройшло всеукраїнське опитування

Волонтери, які опитували виборців не мали спеціально облаштованих наметів. Відповісти на 5 додаткових питань могли всі охочі. Для цього виборцю на виході з виборчої дільниці давали анкету з питаннями Зеленського, після заповнення люди кидали папірці у коробку для опитування.

Волонтери, які проводили опитування, розповіли, що люди підходили за бажанням.

Як люди голосували в Києві та Харкові / Фото 24 канал, "Харьков 1654", "Чесно" та PavlovskyNews


Громадянська мережа "Опора" дослідила, біля якої кількості дільниць були присутні інтерв’юєри, які проводили опитування від президента. Станом на 16:00 волонтери були присутні біля 55% дільниць, на решті – їх не було. Найбільша кількість дільниць на Півдні – 78,65%, найменша Захід – 37,81%, в центрі і сході приблизно однаково.

Журналісти 24 каналу розповіли, що опитування Зеленського проходило в "польових умовах", адже урни для анкет стояли просто біля будівель, де проходили вибори. Там не було жодних палаток, чи навіть столів, щоб люди могли зручно заповнити анкету.

Окрім того, на багатьох виборчих дільницях в Києві ніхто не проводив опитування, ініційоване Зеленським, на інших – волонтери працювали без столів. А на деяких виборчих дільницях волонтери розпочали роботу з запізненням.

Як повідомили 24 каналу власні джерела, на одній із дільниць людям стало шкода волонтерів Зеленського, бо ті не мали ані стола, ані намета і дуже мерзли. Тож, люди винесли їм з дільниці стола, а одна бабуся подарувала одній з волонтерок шарфика, аби та не мерзла. Тим часом інша жінка викликала поліцію, бо вважала, що волонтери стоять на вході, а не на виході з дільниці.

Як реагували українці на опитування від президента: дивіться відео 24 каналу

Батьки Зеленського теж взяли участь в опитуванні, яке ініціював президент, у Кривому Розі, де вони й голосували. Як передає "Радіо Свобода", Олександр Зеленський гучно заявив, що вони із дружиною хочуть відповісти на всі питання "так". Він також запевнив, що чекає на зміни після цих виборів.

Київська журналістка Яна Супоровська у твіттері заявила, що на одній з виборчих дільниць опитування президента проводили дівчата, яким немає 18 років.

Дівчата кажуть, їх в інстаграмі замовили. Їм по 16. Вони залишили пакети, їх вмовили піти додому,
– написала журналістка.

Громадський рух "Чесно" повідомляє, що молоді люди, які просили виборців відповісти на запитання від президента України Володимира Зеленського, нібито отримують грошову винагороду.

У Харкові опитувачі "від Зеленського" розповіли нашій спостерігачці, що отримують 1 000 гривень за день. На Чернігівщині сказали, що працюють безкоштовно,
– мовиться у повідомленні.

Натомість на Закарпатті анонсоване президентом опитуванням так і не відбулося. Наразі у місті Виноградів волонтери не з'явилися ні на одній виборчій дільниці. За словами деяких підприємців, представники команди Зе зверталися до них з пропозицією організувати таке опитування за власний кошт, але судячи по всьому всі відмовилися.

Виборча дільниця
Виборча дільниця у Виноградарі / Фото transkarpatia

А в Одесі на одній з виборчих дільниць опитування від Зеленського проводив неповнолітній хлопець. За словами активіста Сергія Стерненка, проводити незаконне опитування-агітацію поставили геть дитину.

Фото
В Одесі дитина проводила опитування президента / Скриншот

Натомість у Черкасах всеукраїнське опитування президента проводили члени дільничної виборчої комісії №711040 самостійно та безпосередньо на дільниці. За словами члена ДВК, яка роздавала бланки опитування, її про це попросили волонтери.

Як пройшло всеукраїнське опитування від Зеленського: дивіться відео

Стало відомо, що "волонтерами" для всеукраїнського опитування Зеленського у багатьох містах обрали неповнолітніх дітей. І їм за це заплатили близько тисячі гривень. Про це повідомила народна депутатка від партії "Європейської солідарності" Ірина Геращенко. За її словами, на дільниці у Костополі, що на Рівненщині, проводити опитування поставили 14-річну дитину.

Зрозуміло, що діти пішли працювати за 1000 гривень не від хорошого життя, не від «закінчення епохи бідності». Але це ще огидніше, ніж передвиборча гречка пенсіонерам,
– наголосила Геращенко.

Вона також звернулася до дружини президента Олени Зеленської: "На жаль, ваш чоловік, який сьогодні має бути гарантом Конституції і захищати кожну українську дитину, насправді, організував ось цю авантюру, коли підлітки, школярі залучені до псевдоопитування, що є грубим порушенням і закону і просто норм моралі".

Тому нардепка звернулася до Зеленської із закликом припинити цю ганьбу та негайно відпустити всіх дітей і підлітків, залучених до цієї афери, додому.

У Хмельницькій області волонтеркою на всенародному опитуванні від Володимира Зеленського була 11-річна дівчинка. На матір дитини вже склали протокол. Про це на брифінгу заявив глава Нацполіціі Ігор Клименко.

Реакція організаторів опитування

  • На батьків неповнолітніх волонтерів, що у різних містах України проводили всенародне опитування, складуть адмінпротоколи. Так, координатор опитування заявив, що дітей біля дільниць залишали їх батьки, які й мали бути інтерв’юерами.
  • Випадки з залученням дітей до проведення опитування називають одиничними. Про це повідомив координатор всеукраїнського опитування "5 запитань від Президента" Артем Гагарін.

Перші результати опитування

Перші результати можуть оприлюднити вже у понеділок, 26 жовтня. Коли голосування завершиться, волонтери передадуть анкети координаторам.

Водночас соціологічна група рейтинг опитала виборців на 69% дільниць. В обласних центрах взяв участь приблизно кожен третій, натомість у малих містах і селах – 50 на 50.

На тих дільницях, де опитування не проводили, 67% респондентів відповіли, що взяли б у ньому участь.

Як відповіли українці на 5 питань від Зеленського: результати екзитполу

  • 95% респондентам сподобалась ідея скоротити кількість народних депутатів до 300;
  • 81% опитаних підтримав ідею довічного ув'язнення в Україні;
  • 78% підтримало використання Будапештського меморандуму для відновлення територіальної цілісності України;
  • 70% виступило за легалізацію медичного канабісу в медичних цілях;
  • Лише 40% опитаних підтримали ідею створення вільної економічної зони на Донбасі.

опитування Зеленського
Результати екзитполів на опитуванні від Зеленського / Інфографіка 24 каналу

Як пройшло опитування від Зеленського: відео 24 каналу

Як голосували українці: дивіться відео

Що відомо про всеукраїнське опитування та чи законне воно

Зазначимо, що у Комітет виборців України наголосили, що опитування у день голосування суперечить виборчому законодавству. Крім того, у 19 статті Конституції України пише, що посадові особи органів державної влади можуть діяти лише в межах способу і порядку, встановленого законом. Як використають ці відповіді – невідомо, проте юридичної сили результати опитування не матимуть.

Для опитування надрукували 5 мільйонів спеціальних анкет з 5 питаннями, на кожне з яких українці зможуть відповісти "так" або "ні". Такі анкети, попередньо, роздаватимуть волонтери у спеціальних наметах.

Так, за допомогою всеукраїнського опитування Володимир Зеленський хоче "поговорити" з українцями на теми, які ті обговорюють "на кухні". Тому він сформував список із п'яти запитань, відповіді на які хотів би почути. Вони стосуються вільної економічної зони на Донбасі, легалізації медичного канабісу, скорочення кількості нардепів, довічного ув'язнення за корупцію та Будапештського меморандуму.

Скільки коштувало опитування від Зеленського і хто оплатив його

Інформацію про те, скільки коштувало всеукраїнське опитування президента Володимира Зеленського, оприлюднять у звітах. Однак у "Слузі народу" зауважили, що вартість події була меншою, ніж 100 мільйонів гривень.

Лідер партії Олександр Корнієнко зауважив, що гроші виділили "донори". За словами Корнієнка, це були представники малого і середнього бізнесу, однак їх прізвища політик не озвучив. Крім цього Корнієнко заперечив, що неповнолітні брали участь у проведенні опитувань. За його словами, підрядник не залучав дітей до події.

Також лідер "Слуги народу" відповів на звинувачення щодо того, чи можна було відповідати на питання кілька разів одній людині. Корнієнко наголосив, що порушення бувають, але вони не ставлять під сумнів результати всього опитування.