Берлін уже тоді перетворився на пастку. Світ "завойовника Європи" замкнувся у кільканадцяти кімнатах підземного бункера, в якому довелося ховатися від бомбардувань авіації союзників.

Адольф Гітлер був заручником власних страхів і обдумував лише одне – як покінчити життя самогубством. Приєднатися ж до своїх солдат боявся через страх потрапити живим у руки ворога.

Поразки на всіх фронтах підкосили і без того слабке здоров'я фюрера. В його поставі важко було впізнати того експресивного оратора, промови якого гіпнотизували мільйони і розпалили Другу світову. Внаслідок проблем із хребтом він все більше часу проводив на канапі. До 1945 року аптечка Гітлера налічувала 80 медпрепаратів. Через болі в спині йому важко було долати самостійно відстані довші 30 метрів. До цього додалися провали в пам'яті і депресія.

Поки Гітлер в бункері чекав розірвання блокади армією генерала Венка, війська маршала Жукова підійшли до околиць Берліна і опинилися за 17 кілометрів від бункера. Повною несподіванкою для фюрера стали вибухи снарядів, які вперше пролунали біля Рейхканцелярії. Військові досі приховували від нього стрімкий прорив Червоної армії, сподіваючись у контратаках відкинути радянські війська. Співвідношення сил було не рівним – 1 до 3 не на користь нацистів.

Атмосфера у фюрербункері погіршувалася з кожним днем. Важке і затхле повітря від взуття і туалетів посилювало загальне пригнічення.

Читайте також: Пол Пот – прокляття Камбоджі

Стати розрадою для Адольфа Гітлера намагалась Єва Браун. На 26 років молодша за фюрера, колишній фотограф нацистської партії, жінка в бункері з'явилася без дозволу.

Лише перед смертю жінка отримала те, чого хотіла. У ніч проти 29 квітня у фюрерському підземеллі провели церемонію вінчання. Єва Браун стала офіційною дружиною Адольфа Гітлера. Після одруження Гітлер на кілька годин усамітнився, щоб скласти заповіт і написати кілька листів.

Вранці 30 квітня фюрера попереджають, що бункер можуть захопити будь-якої миті. Радянські війська знаходяться за 200 метрів від Рейхканцелярії. Через щільний обстріл Гітлер не може піднятися нагору, щоб подихати свіжим повітрям. Своєму ад'ютанту Отто Гюнше він доручає знайти кілька каністр із бензином, щоб спалити себе і новоспечену дружину.

Читайте також: Останній день Муаммара Каддафі

Близько першої Гітлер і Єва Браун сіли до столу на короткий обід. Далі була спроба прощання із усіма, хто залишався у бункері, а потім – усамітнення в кабінеті. Близько 15:30 звідти пролунав постріл. Тіла винесли в килимах до саду Рейхсканцелярії.

Через добу фюрербункер захопили радянські солдати. У дворі Рейхсканцелярії вони знайшли два трупи – чоловіка і жінки. Гітлера ідентифікували по зубних протезах. Для цього спеціально вишукували його персонального ортодонта.

Після війни рештки фюрера 8 разів ховали на територіях радянських військових баз. А зубні протези відправили як доказ до Москви. Там вони знаходяться по сьогодні.