Про те, що відбувається на кордоні з Білоруссю та яка ситуація в Умані, куди намагаються потрапити паломники для святкування ізраїльського Нового року, розповідає 24 канал.

До слова Хасиди застрягли на білорусько-українському кордоні: що відомо

Що кажуть в ДПС

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко розповів, що хасиди, які планують потрапити в Україну з метою паломництва станом на 16 вересня перебувають навпроти пункту пропуску "Нові Яриловичі".

Наразі там перебуває понад тисяча осіб. Окрім цього, почали фіксувати прибуття іноземців у напрямку пункту пропуску "Дольськ", що на Волині – приблизно 70 осіб,
– розповів речник ДПС.

За його словами, до іноземців на Чернігівщині та на Волині прибував голова Держприкордонслужби. Він особисто роз'яснював їм про обмеження, що діють в Україні щодо в'їзду іноземців.

"Згодом ми зафіксували, що іноземці, які перебували навпроти пункту пропуску на Волині фактично залишили місце свого перебування. Вони відправилися у зворотному напрямку – на територію Білорусі", – повідомив Демченко.

Паломники-хасиди перебувають на українсько-білоруському кордоні: дивіться відео

Як хасиди реагували на новину про закриття кордонів

Згідно з інформацією речника ДПС, під час спілкування з керівником служби та іншими представниками, паломники-хасиди просили пропустити їх. Також вони намагалися апелювати незрозумілою інформацією про те, що їм нібито дозволений в'їзд в Україну.

Навіть після доведення інформації про закриття кордону від офіційних осіб та на ресурсів, хасиди продовжили перебувати поряд з лінією держкордону України на Чернігівщині,
– розповів Андрій Демченко.

Закриття пункту пропуску

Згідно з інформацією речника, усі хасиди перебувають на проїжджій частині – це ускладнює рух транспорту. Тому прикордонники вирішили перенаправляти транспортні потоки на інші пункти пропуску. Водночас уряд підтримав рішення про закриття пункту пропуску "Нові Яриловичі".

Ситуація на кордоні з Білоруссю: дивіться відео

Яка позиція уряду

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пояснив, що паломників буквально обдурили. Їх виманили в Білорусь, пообіцявши, що звідти вони зможуть потрапити в Україну.

Ці люди скоїли, на мою думку, правопорушення відносно тих людей, яких фактично обманули й виманили в Білорусь. У нас немає підстав пропускати цих громадян в Україну. Є законодавство, яке забороняє такі дії,
– наголосив Антон Геращенко.

хасиди, кордон з Білоруссю
Ситуація на кордоні з Білоруссю / Фото ДПСУ

Що відбувається в Умані

  • До Умані задля паломництва приїхали щонайменше тисяча хасидів. Частина з них прибули в Україну ще до запровадження заборони уряду на в'їзд іноземців.
  • Понад 500 хасидів вдалися до хитрощів. Вони при в'їзді вказали, що Україну використовують лише для транзиту, що не заборонено урядом. Втім залишилися тут на довше. Загалом влада очікувала до 3 тисяч хасидів.
  • Для забезпечення правопорядку на вулицях міста Умані працюватимуть понад 560 поліцейських. Вони приїхали сюди з 20 різних областей України.
  • Сюди увійшли як співробітники превентивної комунікації, так і поліцейські-автоматники. Їхнє ключове завдання – забезпечення правопорядку в місцях скупчення паломників.

В Умань приїхали понад пів тисячі поліцейських: дивіться фото

Інциденти за участі хасидів: