Його 19-тирічне правління відзначилося найгіршими прикладами військових диктатур:
порушенням прав людини, репресіями політичних опонентів, переслідуванням нацменшин. І серед головних здобутків майже 50 мільйонна країна отримала знищену економіку і міжнародну ізоляцію. Крім того режим прославився залежністю від астрології будійського розливу, яка довела усе до абсурду.

Перше що треба знати про цю країну, її назва. Не Бірма, а М’янма. Бірма – слово яке принесли сюди англійські колонізатори. Воно походить від назви найбільшого тутешнього етносу "бама". Хоча його досі вживають в США, Великобританії і Росії, вони далеко, але тут, за його вживання можуть покарати. Це вважається неповагою до країни. Перейменування у М’янму – "країну великих воїнів" відбулося на початку 90 минулого століття. Якраз тоді владу в своїх руках почав збирати один із членів Ради порятунку країни – простіше кажучи військової хунти – генерал Тан Шве.

Частинка "ШВЕ" в його імені – означає золото або розкіш. Але більше про характер генерала говорить прізвисько – "бульдог". Так його охрестили за вміння йти напролом і байдужість, якою буде ціна поставленої мети. Ще одна кличка, яка дісталося від опонентів – підкаблучник.

Читайте також: Найбагатший серед правителів Середньої Азії – Нурсултан Назарбаєв

Навіть кадрові політичні питання Тан Шве обговорював із своєю дружиною Кьянг Кьянг. Саме вона зробила з бойового генерала забобонного чоловіка, який приймав рішення не здоровим глуздом, а з огляду на астрологію. Все почалося з того, що якось провидці нагадали жінці, що її чоловік очолить країну. Незабаром пророцтво почало збуватися. У 1992 несподівано через проблеми із здоров’ям пішов з посади попередній керівник хунти і влада разом з президентським "мерседесом" перейшла до Тан Шве.

Астрологія і нумерологія у М’янмі, це, насправді, одна з основних форм буддистської релігійності. Країна розкішних пагод де панує Будда. Його фігурки тут всюди. Буддисти шукають в "зорях" і "числах" підказки як обійти страждання життя. У 70 тодішній диктатор країни за підказкою астрологів змінив правила руху транспорту в М’янмі з правостороннього на лівосторонній. І країна на тривалий час занурилась в транспортний хаос з частими аваріями.

У самого Будди 9 ознак, а буддійський порядок має 9 атрибутів. Банкноти 90 і 45 мали освятити і підняти з руїн м’янмарську економіку, але увігнали її в ще більший колапс. Завдяки астрології М’янма єдина країна на планеті де 8-денний тиждень. Наша середа розбита на два дні. До обіду один. Після - інший. Хоча ця особливість залишається формальністю, на яку в реальному житті мало хто зважає.

На цьому божевілля хунти не обмежилися. Генерали взяли курс на ізоляцію країни від іншого світу. Вигнали усіх закордонних еспертів, журналістів і радників. Не приймали навіть туристів і представників міжнародних донорських організацій. Опозиціонери сиділи по тюрмах. А військові силою почали втихомирювати нацменшини, які в умовах економічної нестабільності зарухалися у бік сепаратизму.

Читайте також: Уго Чавес – найяскравіший правитель країн Латинської Америки

М’янма, як незалежна країна утворилася в адміністративних кордонах колишньої англійської колонії Бірми. Вони охоплювали кілька етносів, які проживали на території трохи більшій за розмірами, ніж Україна. Окрім домінуючих бама, на сході автономію намагаються вибити племена каренів і шани. Вони тяжіють до Таїланду. А гроші на боротьбу беруть з наркотрафіку. Посеред джунглів вирубуються галявини на яких влаштовують гігантські плантації опію. М’янма на другому місці у світі після Афганістану за постачанням героїну.



До боротьби з наркобаронами-сепаратистами залучають армію. А на заході розширення прав вимагають рохінджа. Переважно це потомки бенгальців, яких привезли сюди англійці у 18 столітті. Від буддистів-бірманців їх відрізняла мова, ісламська релігія і особливі привілеї. Колонізатори ставили їх на вищі адміністративні пости, давали ліцензії на ведення будівельного і банківського бізнесу. Логіка була проста. Ненависть бірманців концентрувалася на рохінджа і до англійців просто не доходила. Потомки бенгальців платили білим доброчинцям відданістю і жорстким ставленням до корінного населення. Під час Другої світової вони підтримали англійців і воювали з японцями, в яких була навпаки підтримка місцевих бірманців. Після війни і відходу британських колонізаторів Рохінджа опинилися сам на сам із корінними бірманцями і їх ненавистю.

Майже мільйон м’янмарських мусульман немає ніяких громадянських прав. Ні голосувати, ні отримати вищу освіту, кваліфіковану медичну допомогу, чи пробитися на вищу посаду вони не можуть. Для бірманців їх ніби не існує.

Здобути більшого через бунти – не вистачає сили. Тан Шве прислав на південь армію, яка на початку нового тисячоліття в крові втопила всі протестні настрої рохінджа. Після цього в арсеналі його прізвиськ з’явилося ще одне – Азійський Гітлер.

Відстоюючи право на життя рохінджа платять жорстокістю бірманцям. Кривавий конфлікт триває вже багато років і влада кидає на його придушення великі сили.

У цьому хунту підтримали і буддійські монахи. М’янма чи не єдина країна де мирний буддизм набув жорстоких рис і підгодовує ідею переслідування місцевих мусульман.

У 2007 коли інтереси монахів і хунти розійшлися – Тан Шве підтвердив репутацію "безжального бульдога".

Акції протесту спровокували нове подорожчання енергоносіїв і продуктів. Основними рушіями непокори стали буддійські монахи. Попри велику набожність військових, солдати смиренно виконали наказ і розтоптали недоторканість протестуючих в помаранчевих саронгах.

Жорстокість до протестувальників не розсварила "м’янмарського Великого батька" з Буддою. У головній пагоді країни в Янгоні поставили нефритову фігуру божества з обличчям генерала.

Читайте також: Йосип Броз Тіто –диктатор, який не підкорився Гітлеру і Сталіну

Бажання наслідувати Будду і жити по-королівськи поступово вкорінилося в приватному житті Тан Шве. У 2006 в мережу злили відео із розкішного весілля доньки "бульдога". Серед гостей – родичі і чиновники з оточення диктатора.

Діаманти у волоссі нареченої, пишний прийом у ресторані і витрачені на церемонію 2 мільйони доларів були "плювком в очі" простих м’янмарців, життя більшості яких далеке від заможності.
Кошмарна Параноя і тотальна корупція стали незмінними атрибутами режиму Тан Шве. У 2008 по М’янмі вдарив жахливий циклон Наргіс. Більше 200 тисяч людей загинули, мільйони залишилися без даху над головою, продуктів і без медикаментів. Хунта остерігаючись шпигунів відмовилася від пропонованої гуманітарної допомоги з-за кордону. Щоправда після деякого часу, розуміючи масштаби гуманітарної катастрофи відмову відкликали. В країну впустили представників ООН і Червоного Хреста. Військові не хотіли допускати іноземців до розподілу допомоги – через що і були шалені затримки. Контролюючи гуманітарні вантажі самостійно ніхто б їм не заважав розкрадати продукти та засоби першої необхідності.

Головною справою свого життя Тан Шве стало перенесення столиці. За порадою астрологів він збудував ціле місто посеред джунглів. З 7 листопада 2005 військовий уряд М'янми почав процес передислокації міністерств і відомств з Янгона в Нейпідо. Точний момент початку перенесення столиці обрали за астрологічними порадами – рівно у 6:36 ранку. Будова століття висмоктала з бюджету 7 мільярдів доларів.

Згодом за порадами астрологів Тан Шве перевдягнувся із військового кітеля у цивільний костюм. В новинах оголосили про кінець військової хунти і перехід до демократії. Те що це не просто слова стало зрозуміло після звільнення Аун Сан Су Чжі. Опозиціонерка провела під домашнім арештом майже 15 років.

Тих, хто досі не може спокійно дихати і насолоджуватися свободою в моїй країні, на жаль, більше, ніж один. Їх ще дуже багато. І я прошу вас не забувати про них і допомогти їм отримати свободу,
– заявила опозиціонерка Аун Сан Су Чжі.

Потім в країні пройшли вибори. Тан Шве як по команді передав владу людині з свого оточення Тейн Сейну. Так генерал забезпечив собі імунітет від переслідування і зміг спокійно доживати віку. Він відсторонився від боротьби з сепаратистами на сході і не переймається етнічними чистками мусульман на півдні. "Вчорашній правитель" позбувся всієї політичної сили. Лікує діабет і далі слухає астрологів. Проводить багато часу в медитаціях у пагодах перед буддою, розчиняється в ньому і ні про що не шкодує.