"Ми знаємо, хто все почав, і чому ми в тій ситуації, в якій опинилися", — говорить Макрон, натякаючи на російську агресію. "Агресію здійснила аж ніяк не Україна", — ось просте та чітке формулювання, яке інколи так складно почути від деяких європейських дипломатів і політиків", – передає "Громадське".

Якщо в когось іще лишалися сумніви щодо зовнішньополітичного курсу Еммануеля Макрона, то після його зустрічі з Порошенком вони мають розвіятися. "Утім, ці чіткі меседжі на підтримку України не означають, що Макрон піде на пряму конфронтацію з Путіним. Франція все одно шукатиме з Москвою компромісів – передусім щодо Близького Сходу. Але головне питання полягає в тому, на які компроміси Париж буде готовий піти, і чи буде в пакеті цих компромісів Україна", – додає "Громадське".

Видання також цитує Габріеля Арді-Франсона, французького політолога, котрий зауважує таке: "Від Макрона можна очікувати політики, яка відрізнятиметься від політики Олланда – і буде більш жорсткою і прямою, і менше шукатиме примирення з Росією", — говорить він.

Читайте також: Перша зустріч Порошенка і Макрона: результати переговорів

В цілому тональність, в якій про візит Порошенка писали українські, французькі, а також російські медіа, безумовно, мала свої відмінності. Про те, якою побачили зустріч двох президентів журналісти в різних країнах, йтиметься далі.

Українські ЗМІ: поміркований оптимізм

"Зустріч Порошенка-Макрона. Чотири важливих висновки" – так називається авторська колонка політолога Сергія Тарана на сайті "Нового времени". Висновки від Тарана полягають у наступному. "Якщо раніше в антиросійському фронті Франція була слабкою ланкою, то тепер це найсильніша ланка. За кількістю правильних для нас заяв Макрон не поступається ані німцям, ані британцям, ані американцям. А ще він, незважаючи на строкаті настрої у Франції, володіє абсолютною підтримкою парламенту, і тому качнути його зсередини буде важко", – вважає експерт.

Крім того, "Нормандський формат", "мінський процес" – все це залишається в силі і тому українські дипломати будуть апелювати до них, розуміючи, що до них так само апелюють західні лідери. Головне при цьому, що вічним порушником угод в очах Заходу залишається Москва, а, отже, і санкції будуть вічними. Також відбуватиметься "посилення дискусії про збройну місію ОБСЄ". Хоча до реальної миротворчої місії далеко, тому що Москва буде блокувати це питання. Плюс "з появою Макрона в ЄС з'являється шанс на більш-менш системну зовнішню політику, українське питання при цьому може бути тестом на її ефективність", – зазначає Таран.

Читайте також: Макрон має свіжі рішення щодо вирішення конфлікту на Донбасі

Тим часом газета "Сегодня" цитує свої джерела – зокрема, експерта Українського інституту аналізу та менеджмента політики Володимира Волю. "У позиції Макрона не видно поки особливих відмінностей від того, що говорив його попередник на посту президента Франції Франсуа Олланд", – говорить Воля.

Подібність Макрона і Тіллерсона в тому, що вони не налаштовані на тривалі розмови, топтання на одному місці. Ці люди хочуть побачити рішення, нехай не через місяць або три, але до кінця року або через рік, до літа наступного року, вони хочуть побачити те, що конфлікт на Донбасі буде врегульовано. І вони будуть прагнути досягти цього.

"На думку Волі, це прагнення Макрона домогтися результату в питанні вирішення конфлікту на Донбасі продиктовано соціально-економічними проблемами, які, в тому числі, пов'язані з антиросійськими санкціями. Наприклад, збитки французьких фермерів і виробників на зовнішніх ринках. І Макрон, виходячи з економічних і фінансових міркувань, буде прагнути до того, щоб мінімізувати збитки французької економіки в зовнішній торгівлі. Частково зробити це допоможе виконання Мінських угод, які зроблять основні санкції щодо Росії безглуздими, зазначає Воля. На думку експерта, таке ж завдання стоїть перед США і Німеччиною", – пише "Сегодня".

Але яким би прагматиком не був президент Макрон, він при цьому – майстер спецефектів. Так, принаймні, вважає "Деловая столица", аналізуючи антураж зустрічі. "Прийняти Володимира Путіна у Великому Тріанонському палаці Версаля було вишуканою і зовні благопристойною образою. Адже цей палац, хоч і пам'ятає Петра І, славен аж ніяк не цим, а тим, що служив любовним гніздечком Людовика XIV (…). А вже про те, що останнім до Путіна главою держави, якого приймали в Тріаноні, був вбитий згодом Муаммар Каддафі, не згадав тільки лінивий", – зазначає "ДС".


Українського президента приймали в Єлисейському палаці, а Путіна – у Великому Тріаноні. Деякі оглядачі вбачають у цьому "вишукану і зовні благопристойну образу" кремлівського вождя

У той же час "зустріч з Порошенком була зрежисована так, щоб ще раз вразити Москву. Єлисейський палац – офіційна резиденція французьких президентів, і зазвичай високих іноземних гостей приймають саме там. Сміх і дружні поплескування по плечу на тлі холодно-формального спілкування в Тріаноні виглядали підкреслено контрастно (…) Цікава деталь: в ході спільної прес-конференції новообраний французький лідер підкреслено уникав згадки титулу кремлівського затворника (…) Так що в публічних промовах вищого французького чиновника пасаж "президент Порошенко, канцлер Меркель і Владімір Путін" виглядає як неприхована відмова останньому в легітимності".

Але, яким би єлеєм не був "тролінг" Путіна Макроном, державний візит має передусім завершуватися певними домовленостями чи хоча б, як то кажуть, напрацюванням "дорожньої карти". Відомо, що президент Франції запропонував підключити до "нормандського формату ОБСЕ", проте "залишається неясним, що, власне, являє собою план Макрона. Після зустрічі з Порошенком Макрон заперечив держсекретареві США Рексу Тіллерсону, який заявив Конгресу, що адміністрація Трампа допускає досягнення угоди між Києвом і Москвою поза рамками мінського процесу. Французький президент іронічно заявив, що якщо хтось і запропонував краще рішення, то він його або не бачив, або не зрозумів: "Питання не про принципи, питання – оскільки угоди були підписані – в їх рутинній імплементації", – пише "Деловая столица".

Читайте також: Макрон готує компромісну дорожню карту по Мінських угодах, – експерт-міжнародник

Тим не менш, висловлювання Макрона по тематиці україно-російської війни Петро Порошенко вже охрестив "формулою Макрона". "Ми покладемо на папір проекти можливих рішень "нормандського формату" – можливо, вони будуть називатися "формула Макрона". Ми зможемо пред'явити суспільству план досягнення миру і деокупацію сходу України", – заявив Порошенко, котрого цитує ТСН. Своєю чергою, Макрон зазначив, що Франція очікує на результат.

Рішення, яке я запропонував президенту Порошенку, всім сторонам Нормандського формату і яке, власне, я вже озвучив президенту Путіну: я б хотів, щоб спочатку були на папері викладені попередні умови, які потрібно виконати, зусилля, які повинні здійснити партнери,
– сказав він.

Інакше кажучи, сторони домовилися домовлятися. Однак з урахуванням всього контексту (і нещодавнього візиту до Франції президента РФ Путіна) це аж ніяк не можна вважати мізерним результатом. Але, на жаль, самміт у Парижі майже зовсім не зацікавив французькі мас-медіа, котрі або промовчали про візит Порошенка, або згадали його вкрай лаконічно.

Читайте також: Ми будемо вимогливі до Росії, але ви повинні поводитися бездоганно, – Макрон до Порошенка

Французькі видання: "змова мовчання"

"Про візит президента України до Франції повідомив поки що лише France-24", – передавав у перші години зустрічі Порошенка та Макрона Андрій Шкіль – депутат Верховної Ради попередніх скликань, котрий нині живе у Парижі.

Пізніше до висвітлення двосторонніх перемовин підключилася Liberation, котра скупо процитувала слова Еммануеля Макрона – про те, що "Франція не визнає анексію Криму" та "Франція прагне суверенітету України у її визнаних кордонах". І це, мабуть, був найбільший вияв уваги французької преси до української тематики.

Бо, наприклад, у La Tribune найсвіжіша згадка про Україну датована 23 червня, а проілюстрована – фотографією Петра Порошенка та президента Європейської ради Дональда Туска. У короткій замітці міститься нагадування про те, як "незаконне приєднання Криму і навмисна дестабілізація України Росією" зумовили введення щодо РФ санкцій.

Рівно три абзаци присвячує Україні і Le Figaro (в публікації від 20 червня). Контекст – все ті ж таки антиросійські санкції та їхня пролонгація та поглиблення з боку Сполучених Штатів Америки. "США оголосили про посилення санкцій проти Росії за підтримку сепаратистів в Україні та анексію Криму в день візиту президента України до Вашингтону", – повідомляє видання.

Читайте також: Політолог пояснив, чому Макрон готовий допомагати Україні

Іще одним ЗМІ, котре бодай лаконічно, але згадало про приїзд Порошенка до Парижу, був журнал Le Point. Для початку журналісти видання процитували власного главу держави. "Я підтвердив президенту Порошенку свою готовність продовжити процес Мінська", – заявив Макрон, додавши, що прагне залучення ОБСЄ до перемовин зі стабілізації ситуації на сході України. Зі свого боку Петро Порошенко зауважив, що бажав би присутності ОБСЄ на лінії зіткнення "24 години на добу". "Я почуваюся набагато оптимістичніше", – сказав Порошенко після зустрічі з Макроном і закликав до розробки мирного плану та деокупації України, наводить слова українського президента Le Point.


Французький журнал Le Point був одним з небагатьох місцевих видань, котрі присвятили візиту Порошенка бодай пару абзаців. Цим знімком Le Point проілюстрував свій матеріал

Виглядає на те, що була єдина пряма мова президента Петра Порошенка, подана французькими медіа. Подана, до того ж, у вкрай редукованому вигляді. Дивуватися подібному "ігнору" не доводиться – його причини нещодавно пояснив колишній посол ЄС в Україні Ян Томбінський, зауважуючи, що Україна вибула з порядку денного.

Останнім часом я бачу, що українська тема практично відсутня у світовій дискусії, світ сьогодні зайнятий великими конфліктами, які йому загрожують... Вам потрібно знайти методи, як зв'язати те, що відбувається в Україні, з тими великими проблемами і показати, що Україна може бути частиною рішення, а не частиною проблеми,
– порадив Томбінський українцям, повідомляє "Фокус".

Російська преса: нічого додати

Та якщо у світі градус зацікавлення Україною і падає, то наш опівнічний сусід сповна компенсує таку неуважність, повсякчас думаючи про нашу державу. Вояж Порошенка до Парижу пройшов під прицілом споглядальників з Кремля. Котрі, до того ж, не лише спостерігали за перебігом подій, але й активно коментували його.

"Кремль не згоден з тією оцінкою Росії щодо української кризи, яку висловив президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі зі своїм українським колегою Петром Порошенком, заявив прес-секретар російського лідера Дмітрій Пєсков. Він в черговий раз підкреслив, що "нормандський формат" врегулювання ситуації на Донбасі є безальтернативним майданчиком. А так звана "формула Макрона", за оцінками сенатора Алєксєя Пушкова "є спробою натиснути на Росію", – передає "Газета.Ру".

Читайте також: Кремль осоромився із зустріччю Порошенка та Макрона

Видання продовжує також цитувати Пєскова, котрий демонструє неабияку зверхність та нахабство, заявляючи: "Російська сторона продовжить терпляче роз'яснювати (французькій стороні) реальний стан справ і свою позицію по темі конфлікту на Україні".

Тим часом той таки Пєсков (котрому поїздка Порошенка до Франції подарувала відразу кілька інформаційних приводів) зреагував й на слова Еммануеля Макрона з приводу того, що київська княжна Анна Ярославна є символом "давніх відносин Франції та України". Втім, на переконливу чи бодай дотепну відповідь речник Путіна так і не спромігся.

"У Москві утрималися від історичного диспуту з президентом Франції Еммануелем Макроном про королеву Франції Анну Київську. На запитання власного кореспондента УНІАН, як в Кремлі ставляться до слів Макрона про те, що саме Анна Київська розпочала тисячолітню історію відносин Києва і Парижа, України та Франції, прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков сказав:

Розумієте, в чому справа… Скажімо так: Київська Русь – вона в історії була – навряд чи це хтось може заперечувати. Тут немає чого додавати,
повідомляє УНІАН.

Між іншим, після перемовин президентів України та Франції Кремль заблокував доступ до матеріалів їхньої зустрічі. Про це повідомив російський адвокат Марк Фейгін у мікроблозі Twitter. Фейгін оприлюднив скріншот на підтвердження своїх слів, говориться у сюжеті 5 каналу.


Російський адвокат Марк Фейгін повідомив у Twitter про блокування доступу до повідомлень про зустріч Порошенка та Макрона. На підтвердження своїх слів він виклав скріншот

Але навіть без доступу до першоджерела московський істеблішмент засудив тет-а-тет Порошенка та Макрона. Вищезгадуваний сенатор Пушков зазначив, що "був би дуже здивований, якби на переговорах з Порошенком народилося б щось інше, окрім ідеї підтримати лінію Києва (в питанні війни на сході). Наскільки можна судити із заяв української сторони (з Франції поки заяв не було), це спроба чинити тиск на "ЛНР", "ДНР" та Росію з тією метою, щоб домогтися рішення, яке влаштовує Київ. Це насторожує", – цитує Пушкова "Московский комсомолец".

Читайте також: Макрон кивнув на Путіна: ми знаємо хто розв’язав ситуацію на Донбасі

За "підтримку лінії Києва" Макрону добряче дісталося від російських ЗМІ. "Правда.Ру" звинуватила його у відсутності виховання, помножену на русофобію: "Шокуючі одкровення Макрона про агресію Росії вступають в протиріччя з правилами етикету, які президенти Франції дотримувалися протягом багатьох десятиліть", – обурюється видання.

"Скажімо, президенти-соціалісти Франсуа Міттеран і Франсуа Олланд були дуже обережні у виборі епітетів, коли оцінювали політику Москви на міжнародній арені. Президенти-голлісти Жак Ширак і Ніколя Саркозі, хоча і займали більш жорстку позицію у зовнішній політиці, але також ніколи не дозволяли собі відкрито називати Росію агресором. Чому ж Макрон не обтяжує себе підбором дипломатично складених заяв? Причина проста: Еммануель Макрон не є частиною традиційного французького істеблішменту".

Він, провадить далі "Правда.Ру", є не так політиком, як бізнесменом. Плюс людиною, котра дуже хоче сподобатися Сполученим Штатам. "Антиросійські погляди Макрона – це свого роду сигнал "старшому брату" за океаном: мовляв, дивіться, я – ваша людина, і ви можете покластися на мене. І вашингтонські яструби в Білому домі і Капітолійському пагорбі, швидше за все, оцінять таке прагнення Макрона вважатися проамериканським президентом П'ятої республіки", – пише "Правда".


Відомий карикатурист Сергєй Йолкін показав, як Путін у люті рве портрет Трампа. Вочевидь, скоро російському президенту знадобиться також і зображення Макрона

В одному цьому абзаці є все, що, власне, не підлягає раціональному аналізу – тут і таємнича рука "вашингтонського обкому", і особисті нападки на президента Франції. До сказаного, як каже Пєсков, "нема чого додати". За виключенням того, що подібна гостра редакція з боку Кремля свідчить про одне: Порошенко таки з’їздив не дарма. "Париж наш" – подобається це Путіну чи ні.

Читайте також: Майстер джентльменських домовленостей, або Про що мовчить Порошенко