Проект зареєстрував проєвропейський демократичний блок ACUM. У ньому йдеться про "звільнення захопленої олігархами держави і вивід держструктур з-під впливу олігархів з Демократичної партії", передає "Громадське".

Читайте також: Вибори до Ради: кого підтримають ті, хто голосували за Порошенка

У декларації також містяться такі вимоги:

  • анулювати змішану виборчу систему;
  • висловити вотум недовіри Конституційному суду країни;
  • відправити у відставку главу Служби інформації і безпеки і главу Національного центру по боротьбі з корупцією.

Окрім ухвалення проект про визнання Молдови "захопленою державою", депутати затвердили тимчасовий склад уряду. Його очолила лідерка ACUM Майя Санду.

Цього ж дня Конституційний суд опублікував рішення, в якому сказано: будь-який акт, ухвалений в парламенті 8 червня і пізніше, буде недійсним. Адже, мовляв, остаточний термін формування коаліції, робочих органів парламенту та уряду закінчився 7 червня. Відтак єдине конституційне рішення у цій ситуації – розпустити парламент.

Парламентські вибори у Молдові відбулись 24 лютого. За 1,5 місяці після оголошення результатів там мали сформувати коаліцію, проте не змогли цього зробити аж до червня. Це спровокувало багатотисячні протести у країні 7 червня, аби не допустити проведення дострокових парламентських виборів. Вже наступного дня, 8 червня, проросійська Соціалістична партія і проєвропейський демократичний блок ACUM сформували коаліцію та підписали тимчасову угоду про співпрацю.