Чого очікувати від Верховної Ради дев’ятого скликання в перші сто днів роботи, – далі в матеріалі 24 каналу.

Читайте також: Хто увійде в нову коаліцію та коли вона буде сформована

Популізм і раціональні рішення

За даними Національного екзит-полу, проведеного фондом "Демократичні ініціативи", КМІС та Центром Разумкова. в складі нової Верховної Ради будуть такі політичні сили: "Слуга народу" – 44,2%, "Опозиційна платформа – За життя" – 11,4%, "Європейська солідарність" – 8,8%, ВО "Батьківщина" – 7,4% та партія "Голос" – 6,5%.

Читайте також: Офіційні результати парламентських виборів 2019: ЦВК підрахувала половину голосів

На думку спостерігачів, початок роботи нового парламенту відрізнятиметься від інших скликань. За словами політолога Андрія Вігірінського, більшість народних депутатів, що увійдуть до нової коаліції, основу якої складатиме "Слуга народу" і, можливо, "Голос", далекі від розуміння нормотворчості.

Нардепи поєднуватимуть раціо і популізм. Але ефективної законодавчої діяльності в найближчі три місяці очікувати не варто. Новообрані парламентарі не знають, що таке регламент, законодавчу процедуру. Щоб усвідомити всі тонкощі, потрібен тривалий період. Тому центром нормотворчої діяльності у перші сто днів стане Офіс президента Зеленського,
– переконаний Андрій Вігірінський.

парламентські вибори 2019
Остаточні результати екзит-полу/ Інфографіка 24 каналу

Політолог Валерій Димов зауважує: перші сто днів нового парламенту будуть динамічними і цікавими. І "Слуга народу" не багато втратить у своїй довірі. Ділити посади, демонструвати владні кабінети, говорить експерт, легко. Але цей період швидко закінчиться.

Якщо буде створена монокоаліція, то "Слуга народу" зможе швидко сформувати виконавчу гілку влади. І намагатиметься подавати популістські, але популярні законопроекти, які обіцяли під час передвиборчої кампанії. Показуватимуть, що вони нові і не обтяжені домовленостями, які не дозволяли ухвалити ці закони попередній владі,
– вважає Валерій Димов.

Люстрація, обмеження недоторканності і місцеві вибори

Як відзначає Валерій Димов, безумовно, першочерговими законопроектами будуть ті, на які є суспільний попит: про люстрацію, імпічмент президента, обмеження депутатської недоторканності. "Слуга народу" демонструватиме, що рубає Гордієв вузол.

Читайте також: Державне фінансування: скільки грошей отримають партії після виборів

Андрій Вігірінський додає: ухвалюватимуть законопроекти, які раніше вніс Зеленський. Зокрема, про відповідальність за незаконне збагачення.

Закон про імпічмент президента – символічна річ, але його треба ухвалити в перші місяці роботи. Обмеження депутатської недоторканності не є нагальним законом. На якість життя суспільства не впливає. Його ухвалення більше для морального задоволення,
– вважає Вігірінський.

При цьому, говорить експерт, навряд чи буде ухвалений закон про зменшення кількості депутатів у парламенті. Для цього потрібно провести перепис населення.

Зелеснький слуга народу
У перші сто днів парламентарі голосуватимуть за законопроекти Зеленського / 24 канал

На його думку, принциповий закон, який потрібен, – про опозицію. Щоб формування комітетів і президії Верховної Ради відбувалося не так, як у 2014 році. Інакше, вважає Андрій Вігірінський, опозиційні політсили і їхні виборці опиняються в ситуації: що їх не чує провладна коаліція.

Фахівці вважають, що з великою імовірністю буде прийнято рішення про позачергові місцеві вибори. У цьому зацікавлений Зеленський. Хоча, зазначає Вігірінський, правових підстав немає. Можливо, буде вироблена юридична конструкція, щоб таке рішення було прийнято новим парламентом.

Економічні закони

На переконання Андрія Вігірінського, потрібен закон про концесію, щоб до нас пішли іноземні інвестори, і таким чином запустити промисловість. Крім того, в перші сто днів необхідно розробити законопроект по Держбюджет на 2020 рік. Без цього Україна не зможе продовжувати переговори МВФ про нову програму розширеного кредитування.

Валерій Димов зазначає: якщо врахувати, що у вересні до нас приїде місія МВФ, будуть ухвалені закони, важливі для держави. Можливо, про ринок землі. Не виключено, що буде певна домовленість про відтермінування підвищення тарифів.

парламентські вибори 2019
Потрібно швидко втілити непопулярні економічні рішення / 24 канал

Закон про демонополізацію, який пообіцяв одним із першочергових лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук, Вігірінський вважає популізмом. Політолог нагадує: встановити факт монополії може Антипомонопольний комітет. Потім треба змінювати закон під нову класифікацію монополій. Знову його направити в Антимонопольний комітет, який повинен провести нове дослідження.

"Закон про демонополізацію – відлякає інвесторів. Якщо людина вчинила злочин і предметом посягання є державна власність, то це можна конфіскувати. Але не можна просто так позбавити людину власності", – наголошує Вігірінський.

Валерій Димов підкреслює: в ефективності роботи наступного парламенту і нової коаліції багато залежить від того, як нардепи розпоряджатимуться довірою і відповідальністю.

До виборів партія "Слуга народу" критикувала владу Порошенка. Але тепер вони відповідатимуть за колір перил у під’їзді і оголошення перемир’я на Донбасі. А проросійські окупанти продовжують обстріли, під час яких гинуть українські військові,
– зазначає Валерій Димов.

Тому політолог наголошує: будуть мінуси в роботі. Адже питання, які стоять на порядку денному, нікуди не поділися. У нас застаріле енергозатратне виробництво, така сама економіка, роздута сфера держвидатків.

Ефективність роботи Верховної Ради дев’ятого скликання залежить від того, які закони народні депутати ухвалять й ініціюють у перші сто днів роботи. Суспільство очікує не лише обмеження депутатської недоторканності і закону про імпічмент. Необхідно ухвалити низку стратегічних економічних законів, які будуть болючими. Але, маючи великий кредит довіри, такі закони цілком реально прийняти на початку роботи парламенту. І за кілька років отримати позитивний результат. Інакше суспільство знову розчарується в своїх обранцях.