Про це написав жураліст Віталій Портников у Facebook.

Він зазначив, що за ці партії проголосував 71 відсоток виборців – у порівнянні з 28 відсотками прихильників збереження Каталонії у складі Іспанії.

"Але в цьому розподілі є істотні зміни – тріумфують радикали. Головною партією в таборі прихильників незалежності стали ліві республіканці, лідерів яких Мадрид утримує в ув’язненні. А головною партією в таборі меншості стали "Громадяни", популісти, які вимагали від іспанського прем’єра Рахоя рішучих дій", – додав Портников.

Читайте також: Як минули дострокові парламентські вибори у Каталонії

Він зазначив, що консерватори починають зникати з політичної карти Каталонії і "вибори стали не закінченням, а початком кризи, бо легалізували кількість прихильників незалежності – вже після так званого референдуму". Журналіст переконаний, що ця кількість є переконливою.

Каталонці висловились. Це побачила Іспанія. Це побачила Європа. Це побачив світ. Ігнорувати це – дійсно глухий кут: кількість прихильників незалежної Каталонії не буде зменшуватися, а їхні настрої – тільки радикалізуватися,
– додав він.

За його словами, Іспанія може піти шляхом діалогу, змін у законодавстві, проведення чесного легального референдуму і поваги до його результатів.

"Каталонці не мають стати ворогами іспанців, іспанці мають відчувати себе навіть у незалежній Каталонії як у себе вдома. І Євросоюз має не відхрещуватися від каталонської кризи, а знайти інструменти для її врегулювання", – підсумував Портников.