Таке рішення Центрвиборчком ухвалив під час чергового засідання 30 червня, яке провела голова органу Тетяна Сліпачук. Як тут пояснили, оскільки напередодні ЦВК зареєструвала партію "Рух нових сил", виконуючи рішення Верховного суду, постало питання про внесення відповідних змін до виборчого бюлетеня.

Варто знати! ЦВК затвердила форму і текст бюлетеня на парламентських виборах

Відтак, відповідно до закону, мало б відбутися повторне жеребкування серед партій щодо порядкових номерів у бюлетені. Однак порадившись з представниками усіх політсил, що зголосилися брати участь у дострокових парламентських виборах, ЦВК вирішила таке жеребкування не проводити.

Комісія такий крок пояснює тим, що більшість представників партій під час вищезазначеної наради висловились щодо відсутності правових підстав для проведення повторного жеребкування. Також вони вказували на те, що під час проведення агітації широко використовують номери, під якими партії розміщуються у бюлетенях. Тому їхня зміна може призвести до "дезорієнтації виборця та спотворення волевиявлення".

Окрім цього, відповідно до виборчого законодавства, вищезазначене жеребкування має відбутися до затвердження форми та тексту виборчого бюлетеня (на цьогорічних позачергових виборах – не пізніше ніж 26 червня 2019 року включно). Коли ж вже виборчий бюлетень затверджено, поновити його юридично неможливо.

З огляду на зазначене Комісія вважала за доцільне включити до виборчого бюлетеня для голосування на позачергових виборах народних депутатів позиції щодо політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" під № 22 без проведення жеребкування. Водночас ЦВК наголосила, що це дасть змогу забезпечити повноцінну реалізацію вказаною політичною партією прав та можливостей щодо участі у виборчому процесі. А також не порушуватиме прав та інтересів політичних партій, кандидатів та інших суб’єктів і учасників виборчого процесу. Відтак, враховуючи викладене, Комісія внесла зміни до постанови ЦВК про форму, колір і текст виборчого бюлетеня, – наголосили в ЦВК.

А як щодо інших політсил? Партії отримали порядкові номери у виборчому бюлетені

Що відомо про участь Саакашвілі та його партії у парламентських виборах

Після того, як президент Володимир Зеленський повернув Міхеїлу Саакашвілі українське громадянство, політик заявив, що попередня влада позбавила його не лише громадянства, а і партії "Рух нових сил" – політсилу нібито переписали на п’яничку, який має такі самі ім’я та прізвище: Михайло Саакашвілі. Відтак, Саакашвілі зауважив, що участь у парламентських виборах вони не братимуть. Водночас його соратник Давід Саквалерідзе переконував, що на вибори "Рух нових сил" все ж іде.

Щодо самого Саакашвілі, то він, відповідно до закону, депутатом бути не міг, оскільки через видворення не проживав в Україні упродовж останніх п’яти років. Наприкінці червня Печерський райсуд Києва все ж дозволив Саакашвілі балотуватись у нардепи. Суд, зокрема, погодився з позицією захисників колишнього очільника Одеської ОДА, що його вигнали з території України незаконно, і саме з цієї причини він не перебував на її території упродовж п’яти останніх років.

Щоправда, 23 червня ЦВК вирішила не реєструвати партію Саакашвілі "Рух нових сил" задля участі у виборах. Орган своє рішення аргументував тим, що президент Зеленський підписав указ про дострокові вибори 21 травня 2019 року, відтак "розгляд 8 травня 2019 року на засіданні ради політичної партії "Рух нових сил" питань, пов’язаних з участю партії в позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, не міг бути здійсненим".

Саакашвілі, зі свого боку, миттєво подав апеляцію та виграв її. У підсумку 25 червня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва скасував відмову ЦВК реєструвати "Рух нових сил". Але вже наступного дня у Центрвиборчкомі заявили, що рішення суду не відповідає положенням Закону України "Про політичні партії" та подали касацію до Верховного Суду.

Верховний суд на засіданні 28-29 червня постановив залишити вищезазначене рішення апеляційного суду чинним. Це означає, що ЦВК таки повинна зареєструвати партію Міхеїла Саакашвілі. За деякий час Комісія все ж зареєструвала 88 кандидатів у народні депутати від цієї політсили в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі і 9 кандидатів в одномандатних виборчих округах.

ЦІкаво! "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі йде на парламентські вибори: хто увійшов до списку

"Рух нових сил Михайла Саакашвілі": що це за партія

Створив її Саакашвілі після того, як п’ятий український президент Петро Порошенко звільнив його з посади голови Одеської ОДА. 19 листопада 2016 року він оголосив про початок формування команди. У лютому 2017 року Міністерство юстиції зареєструвало "Рух нових сил" як нову політичну партію. У 2017-2018 рроках представники партії брали участь у протестах з метою домогтися відставки уряду та імпічменту президента під назвою "Марш за імпічмент".

Партія, Саакашвілі, Рух нових сил
Перша п'ятірка партії "Рух нових сил": інфографіка 24 каналу

Які ще політсили братимуть участь у виборах: Парламентські вибори 2019: список партій

Дострокові парламентські вибори 2019 року: що про них відомо

21 травня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про припинення повноважень Верховної Ради. Зауважимо, що ще під час своєї інувгараційної промови він заявляв, що розпускає парламент. Відтак, позачергові вибори до ВР відбудуться 21 липня 2019 року.

26 червня ЦВК завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати. На позачергових виборах до Ради в одномандатних виборчих округах братиме участь 3171 кандидат: самовисуванці – 1735 осіб, представники партій – 1436 осіб.

Партії, Верховна Рада, інфографіка, 24 канал, рейтинг
Хто з політсил сьогодні має шанс пройти до Ради: дані останнього соцопитування