Відкривав і освячував храм головний тримач російських "духовних скрєпів" – патріарх Кирил разом з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Про це йдеться на офіційному сайті Московського Патріархату.

Читайте також Росія назвала субмарину ім'ям київського князя Володимира

14 червня, під час освячення споруди, патріарх заявив, що буде сам настоятелем церкви. Відкрити храм планували до 75-річниці перемоги – 9 травня. Однак через пандемію COVID-19 подію довелося відкласти.

Також на церемонії було багато політиків і військовослужбовців. Зокрема, замісники міністра оборони і головнокомандувач сухопутними військами Росії.

Що відомо про головний храм збройних сил РФ

Релігійну споруду будували з осені 2018 року. На офіційному сайті храму вказано, що його зводили на добровільні пожертви. Серед тих, хто виділили кошти, є відомі спортсмени, актори, діячі шоу-бізнесу. Наприклад, режисери Микита Міхалков та Емір Кустуріца, телеведучий Леонід Якубович. Загалом будівництво коштувало понад 3 мільярди рублів.

Спершу, на мозаїках в середині храму хотіли зобразити президента Володимира Путіна та генсека СРСР Йосипа Сталіна. Там навіть з'явилося зображення серпа і молота на вітражах.

мозаїка росія храм
Радянська символіка у храмі РФ / Фото фейсбук-сторінка Ярослава Бутакова

Однак президент Росії заявив, що проти пропозиції бути увічненим у стінах храму. Натомість зображення Сталіна вирішили передати до одного з музеїв парку "Патріот".

Як зазначено на офіційному сайті храму, будівля має безліч військових символів. Зокрема, висота дзвіниці – 75 метрів, а споруду відкрили до 75-річчя закінчення Другої світової війни. Крім цього, висота малого купола – 14,18 метра: війна тривала 1418 днів і ночей.

храм збройних сил рф
Храм збройних сил Росії / Фото офіційний сайт храму

За словами міністра оборони РФ, головна ікона написана на дошках із дерева прикладу гвинтівки Мосіна, а діаметр основного купола становить 19 цілих 45 сотих метра – на честь 1945 року. Також патріарх РПЦ Кирило у промові заявив про міцні зв'язки між російською церквою та військовими.

На території комплексу буде створена галерея "Дорога пам'яті", довжиною в 1418 кроків – як пам'ять про 1418 днів бойових дій. Вона складатиметься зі світлин учасників Другої світової війни.

храм росія збройні сили друга світова війна
У храмі збройних сил РФ хочуть розмістити світлини учасників Другої світової / Фото офіційний сайт храму

На будівлі у вигляді горельєфів буде розміщена хода тисяч німецьких військовополонених по Садовому кільцю в Москві у 1944 році та підписання капітуляції Німеччини.