З першого жовтня в Україні планують підвищити пенсії. Це один з перших кроків майбутньої пенсійної реформи.

Донедавна виплати нараховували за 15 різними законами. У результаті – у осіб з однаковим стажем та заробітком пенсії могли відрізнятись ледь не удвічі.

Читайте також: Політологи оцінили роботу депутатів під час 6 сесії

Несправедливість уряд обіцяє виправити. І вже навіть вивели формулу покращення – розмір середньої зарплати за останні три роки, помножений на індивідуальні коефіцієнти зарплати та страхового стажу.

Формула розрахунку пенсії

Але чи допоможе таке рівняння вирахувати власне майбутнє? Отже, у формулі "пенсійного щастя" однаковим для всіх є перший множник. Це розмір середньої зарплати за останні три роки. І становитиме він 3763 гривні.

Два інших коефіцієнти прораховують індивідуально. Щоб дізнатись, скільки у вас страхового стажу, треба роки, проведені на роботі, помножити на 1%. А ось з коефіцієнтом зарплати складніше. Це співвідношення ваших заробітків до середніх у країні за увесь період стажу. Вирахувати його допоможе пенсійний калькулятор.

Читайте також: Вакантні посади та недореформи: з чим Рада пішла на канікули?

Так, в одному стовпчику – середня зарплата по країні. У другому треба ввести свою зарплату. Доведеться згадати суму, яка надходила щомісяця. Прорахувати на майбутнє коефіцієнт не вийде. Програма не може передбачити, якою буде середня зарплата у майбутньому.

Не зможуть цього зробити ані у Пенсійному фонді, ані аналітики. Та й підвищення пенсій, яким так пишається уряд, може бути тимчасовим.

Маючи навіть 35 років стажу, людина із середньою зарплатою зможе отримати на момент виходу на пенсію розмір пенсії якраз оці 35% від зарплатної бази, яка буде. Це зовсім не великий розмір пенсії насправді. І це ще на момент виходу. А потім, коли пенсія буде індексуватися, як правило, вони індексуються не повною мірою. На це нема грошей, зазвичай,
– зауважила фахівчиня Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

Але для того, щоб пенсії осучаснили, потрібно, щоб депутати таки проголосували за пенсійну реформу. До канікул вони цього зробити не встигли. Якщо у вересні підтримають законопроект та його одразу підпише президент, вже у жовтні пенсіонери отримають осучаснені виплати.