Нова публікація про Труханова – це розслідування BBC.Panorama. Перед тим, як розповісти, що ж знайшли британські і українські журналісти у Лондоні, нагадаю зміст попередніх серій, за участі одеського мера.

Читайте також: Як Добкін увійшов у велику політику та до чого тут стипендія Харкова

Геннадій Труханов став керівником Одеси ще у 2014 році. Але перші кілька років, йому дивним чином вдавалося залишатися непублічною особою. Принаймні, на всеукраїнському рівні.

Перші резонансні публікації, з’явилися лише у 2016 році, після того, як були оприлюднені документи Panama Papers. Завдяки ним, стало відомо про мережу офшорів, пов’язану з мером Одеси? і про те, що в нього є російський паспорт. Але Труханов завжди спростовував будь-яку інформацію ЗМІ про себе, тому про нього знову забували.

Та з кінця 2017 року, коли стало зрозуміло, що НАБУ розслідує кілька корупційних схем, до яких можливо причетний Труханов, мер Одеси знову потрапив в усі засоби масової інформації. Наразі, НАБУ продовжує розслідування кількох кримінальних справ. Труханов же повернувся з тривалої відпустки в Україну, поїздив до Києва на судові засідання з обрання запобіжного заходу. І тепер знову проводить сесії міської Ради в Одесі, ніби нічого і не було. Здавалося, що якийсь час про нього знову не згадуватимуть.

Але ні. Нова інформація, з’явилась завдяки публікації документів Paradise Papers. Українські журналісти "Слідства.інфо", а також британські журналісти ВВС знайшли нерухомість у Лондоні, пов’язану з мером Трухановим і іншими одеситами, які у 90-ті входили в одне кримінальне угрупування.

Геннайдій Труханов
Геннайдій Труханов

Так, на родичів Труханова, оформлена принаймні одна квартира у Лондоні, що коштує понад 5 мільйонів доларів. У розслідуванні згадуються також лондонські квартири родичів керівника одеського мафіозного угрупування Олександра Ангерта, на прізвисько Ангел. Але нехай цим новим розслідуванням займаються правоохоронні органи України і Британії. НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже заявили, що будуть перевіряти цю інформацію. Я ж хочу звернути увагу на суто політичний аспект.

Читайте також: Кого будуть підтримувати українські олігархи на майбутніх президентських виборах

Навіть найодіозніші українські політики вимушені піклуватися про свою політичну репутацію. В Україні вже є приклади, коли чиновники і політики, ще до початку судових процесів чи вироків, втрачали посади, або хоча б формально відходили від процесу прийняття рішень. Найяскравіший приклад – колишній голова Державної фіскальної служби Роман Насіров. У нього немає шансів повернутися в політику саме через репутацію, а не доведені злочини. Суд по ньому ще тільки починається.

Коли міністр економіки Айварас Абромавічус заявив, що йде з посади, через вплив "людей Кононенка", Ігор Кононенко, бізнес-партнер президента, формально відійшов від управління фракцією на період розслідування. Хоча згодом він знову повернувся на ту саму посаду – першого заступника керівника фракції. Але тоді треба було якось заспокоїти суспільство.

Меру Труханову усе складніше залишатися в тіні, і вже не має сенсу якось рятувати свою репутацію. Коли британські медіа відкрито називають Труханова членом мафіозного угрупування, публікують старі досьє про нього, то, щоб мер Одеси не робив, міжнародна спільнота не зможе його сприймати, як людину, якій можна довіряти.

Україні усе складніше. Так Труханов є фігурантом розслідувань НАБУ, так, його західна преса називає членом мафії з 90-х, але за нього проголосували одесити. Тому через рік, коли будуть вибори президента і депутатів Верховної Ради, його підтримка конкретного кандидата матиме велике значення для отримання результату в Одесі.

Читайте також: Чому політики бажають вибити крісло з-під Супрун

І тут постає складний вибір: можна приїжджати в Одесу, фотографуватися із мером заради голосів в Одесі. Але це електоральний ризик. Адже від цього можна більше втратити на всеукраїнському рівні. Мер Одеси Геннадій Труханов став токсичним персонажем. Можна мовчати і робити вигляд, що цих публікацій в Україні, і на Заході, не існує. Та з репутацією мера вже нічого не зробиш. Тому буде дуже цікаво спостерігати, як Труханов допомагатиме Президенту перемогти в Одесі, і як Президент робитиме вигляд, що нічого про це не знає.