Зрив домовленостей відбувся о 6:05, тобто через 5 хвилин після початку перемир'я. Про це повідомило азербайджанське Міноборони у твіттері.

Важливо Азербайджан і Вірменія домовилися про нове перемир'я: до переговорів залучили США

У відомстві наголосили, що Збройні сили Вірменії знову грубо порушили домовленість. За даними Баку, під обстріл потрапили підрозділи азербайджанської армії поблизу села Сафіян. У Міноборони Вірменії заперечили заяву азербайджанської сторони про порушення перемир'я.

Що кажуть у Вірменії

Натомість у Вірменії заперечили заяви Азербайджану. Прессекретарка Міноборони Вірменії Шушан Степанян й так званий президент Нагірного Карабаху Араїк Арутюнян наголосили, що вірмени не порушували режим перемир’я.

Район, де зафіксували обстріл: карта

Перемир'я між Азербайджаном та Вірменією: головне

  • Про третє перемир'я сторони домовилися 25 жовтня у Вашингтоні за посередництва США. Домовленості були досягнуті під час візиту міністрів закордонних справ обох країн до США.
  • Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян пообіцяв, що вірменська сторона буде дотримуватися повного режиму припинення вогню.
  • Президент США Дональд Трамп заявляв, що Єреван та Баку погодилися дотримуватися чергового перемир'я в Нагірному Карабасі.

Актуально Вірменія заявила, що отримала докази участі Туреччини в конфлікті у Нагірному Карабасі

За що воюють у Нагірному Карабасі

  • Конфлікт навколо Нагірного Карабаху триває вже понад 30 років, а зараз розгорівся з новою силою.
  • Варто відзначити, що більшу частину Нагірного Карабаху складають етнічні вірмени. Тож не дивно, що цей регіон ще раніше заявив про своє бажання стати частиною Вірменської РСР.
  • Однак ще до розпаду Радянського Союзу й утворення незалежних Вірменії та Азербайджану Нагірно-Карабаська автономна область входила до складу Азербайджанської РСР.
  • Серйозні збройні сутички почалися ще у 1990 році. У 1992 році нагірно-карабаський парламент проголосив незалежність так званої Нагірно-Карабаської Республіки.
  • Лише у 1994 році сторони підписали бішкекський протокол, який передбачав припинення вогню. Попри це, у районі Нагірного Карабаху між країнами час від часу відбувалися збройні сутички, які не переростали в масштабні військові дії.