Андрій Єрмак зазначив, що відтепер Україна буде ініціатором та домінуючою стороною всіх подальших переговорів, повідомляє Офіс Президента України.

Важливо Зеленський затвердив склад делегації України для участі в ТКГ: список

Більше ніхто не буде чекати. Війна йде на нашій території, гинуть наші люди – тому ми сьогодні будемо займати домінуючу позицію,
– сказав Єрмак.

Він наголосив, що з наступного засідання Україна представить із нашого боку людей, які є представниками окупованих територій. Політик додав, що мовиться саме про громадян України, які зараз вимушено проживають не на Донбасі, але мають прописку в ОРДЛО.

Загалом переселенців запрошуватимуть на усі наступні засідання ТКГ.

Тому що монополія, яка існувала 6 років, коли там сиділи лише представники "ЛНР" і "ДНР"… Сьогодні розганяється "зрада", але при цьому 6 років усі закривали очі і сиділи з ними за одним столом,
– сказав Єрмак.

Водночас віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков та його відомство складуть список з можливих українців-переселенців. Їх будуть запрошувати залежно від тематики засідань.

Андрій Єрмак також розповів, що таке рішення було обумовлене відсутністю прогресу у переговорному процесі. Також він заявив про небажання саме української сторони активізовувати роботу ТКГ.

До слова, рішення про залучення переселенців до української делегації у Мінську вже закріплене указом Президента України. "Сьогодні ми показуємо усьому світу, що робитимемо усе можливе для встановлення миру в Україні", – заявив глава ОПУ.

Зауважимо, що наступне засідання Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі може відбутися вже 14 травня.

Що відомо про ТКГ?Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Сході України складається з представників України, ОБСЄ та Росії. Групу сформували для полегшення дипломатичного вирішення війни на Донбасі.

Напередодні Керівник ОПУ Андрій Єрмак запропонував радникам лідерів "нормандської четвірки" перезавантажити роботу Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, залучивши до роботи в ній представників ОРДЛО і переселенців.