Це можна робити лише в умовах, коли досягнуто більш широкої політичної конструкції, в якій чітко окреслюються союзники, вороги чи опоненти. Тоді уряд стає продуктом широкого діалогу і вибудовування цієї конструкції. Таку думку в ефірі 24 каналу висловив політолог Олег Саакян.

Зверніть увагу Яких українських міністрів можуть невдовзі звільнити: що буде з Кабміном

За його словами, в Україні наразі цей процес ще не завершився.

Тому і по уряду зробити зараз якісь перестановки майже неможливо. Якщо це робити, то фактично треба змінювати в.о. на в.о.,
– пояснив він.

І додав, що або в уряді можна змінювати поодиноких міністрів, стосовно яких є серйозне напруження в суспільстві.

Там, де потрібно скинути частину негативного балансу, але немає якихось серйозних запобіжників у вигляді груп впливу: олігархічних чи внутрішньо політичних.

Між ким проводиться діалог щодо кадрових змін в уряді

Олег Саакян вважає, що є різні політичні суб'єкти та низка факторів, які впливають на рішення щодо перестановок в уряді.

Офіс Президента, який на сьогодні є центром тяжіння влади, і там вирішується певна частка питань.

Олігархічні групи, серед яких такі прізвища, як Ахметов, Коломойський, Пінчук. Кожен з них має частину депутатського корпусу, орієнтованого на себе. Вони мають трудові колективи, тобто можливість залучити вулицю, мають медіа.

Суб'єкти зовнішні: МВФ, наші західні партнери. В умовах війни з Росією зовнішня підтримка для України є доволі важливим фактором внутрішньо політичним.

"Тому що одразу питання МВФ переходить в суто економічну, символічну площину. І політичні сили, зокрема, опоненти з "ЄС" починають критикувати і видавати співпрацю з МВФ як підтримку Заходом", – зазначив політолог.

Суб'єкти всередині "Слуги народу". Там є декілька точок розколу: за якимись олігархи, за якимись просто групи, які створилися ситуативно. Але єдності досягати всередині цієї фракції дуже складно.

Степанова не змінять найближчим часом, – Саакян

На думку Олега Саакяна, очільника МОЗ Максима Степанова не звільнять найближчим часом. Адже найближчим часом Україну очікує новий локдаун, відповідно буде виявлено ще чимало проблем щодо непідготовленості медичної системи.

Читайте також Це якісь чутки, – Корнієнко про ймовірну відставку Степанова

Відтак саме міністр охорони здоров'я має за це понести відповідальність.

Змінити зараз Степанова – означає фактично спалити другу людину, яка прийде після нього, адже ще біди не завершаться,
– зазначив політолог.

Він розповів, що буде політтехнологічно вигідніше протримати Степанова, війти з ним в другий локдаун. А потім сказати, що вся ця непідготовленість – це саме відповідальність міністра. І вже потім відправити його у відставку.