Спочатку Рауль Хаджимба відмовлявся піти з посади, однак ввечері 12 січня все ж виступив із відповідною заявою, передає Sputnik.

Раніше: Протести в окупованій Росією Абхазії: "адміністрацію президента" захопили озброєні люди – фото

Вже 13 січня стало відомо, що Хаджимба більше не буде балотуватися на пост глави держави.

Його рішення піти у відставку – зважене рішення. Після такого мужнього кроку йти у владу, я вважаю, було б неправильно. Нехай прийдуть ті політики, які реально зможуть об'єднати наш народ,
– сказав так званий віцепрезидент Абхазії Аслан Барціц.

Що відомо про Абхазію?Це грузинський регіон, окупований Росією та визнаний "незалежною республікою". Річ у тім, що у серпні 2008 року Росія окупувала 20% території Грузії, створивши дві так званих держави – Абхазію і Південну Осетію, і згодом визнавши їх незалежність.

Ці регіони вже понад 10 років існують виключно на дотації від РФ. Визнали їх лиш декілька країн, а після анексії цих регіонів Грузія припинила дипломатичні зв’язки з Росією. Україна вважає ці регіони територією Грузії.

Протести в Абхазії: що відомо

  • У серпні в регіоні провели так звані "президентські вибори". Перемогу на них здобув Рауль Хаджимба, за якого віддали свій голос 47,39% виборців.
  • Його опонент Алхас Квіцінія у виборчих перегонах відстав всього на відсоток. Саме його прихильники вважають: Хаджимба – нелегітимний президент. Згідно з буквою закону, він мав набрати 50 + 1% голосів виборців.
  • Опозиція оскаржила результати "президентських виборів" в суді, але там спочатку відхилили позов.
  • 9 січня "касаційна інстанція Верховного суду" мала розглядати позов Квініції, проте засідання скасували. Протягом двох місяців повинен бути сформований новий склад "касаційної колегії".
  • Схоже, це стало поштовхом до більш радикальних форм протесту.
  • Ввечері 9 січня так званий "парламент" Абхазії на позачерговому засіданні прийняв звернення до президента Рауля Хаджимби з пропозицією піти у відставку для стабілізації ситуації в регіоні. За це рішення проголосували 19 з 27 присутніх на сесії депутатів.
  • Хаджимба відмовився йти з поста президента, попри цю пропозицію.
  • Втім, потім Верховний суд зобов’язав ЦВК призначити дату перевиборів. Після цього Хаджимба таки пішов у відставку.