Колегія суддів КС України відкрила конституційне провадження у справі УПЦ МП. Здійснюється підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні Великої Палати Верховного Суду. Про це написали на сайті Конституційного суду.

Читайте також: Поліція, швидка і "антихристи": віряни ПЦУ і УПЦ МП побилися за церкву на Рівненщині

Депутати від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський, Олександр Долженков та Василь Німченко – зазначені уповноваженими за дорученням. Вони звернулися до Конституційного суду ще 18 січня 2019 року.

Олександр Долженков
Народний депутат – Олександр Долженков

Нардепи вимагають визнати неконституційним закон "Про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій, які входять до структури релігійної організації керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала частину території України" від 20 грудня 2018 року.

Положення закону спрямовані на втручання держави в церковні справи, а також порушуються конституційні права громадян. А саме право на свободу світогляду та віросповідання в розрізі права на безперешкодне ведення релігійної діяльності,
– пояснюють депутати.

Читайте також: Січеславська, а не Дніпропетровська: Конституційний суд дозволив перейменування

Також вони зазначають, що голосування за вказаний законопроект відбулося з порушенням Конституції на засіданні Верховної Ради.

Депутати, які вимагають визнати закон неконституційним: