Необхідно, що 6 своїх членів КСУ президент подав не з тих, кого він хоче. А тих, хто переможе в чесному конкурсі. Це стосується і шістки парламенту. Таку думку в ефірі програми "69" на 24 каналі висловив голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

Читайте також Скасувати мовний закон і земельну реформу, – глава НАПК заявив про можливі плани КСУ

За його словами, Зеленському можна подякувати за те, що він почав першу частину – перезавантаження КСУ. Але це ще не кінцевий результат.

Перезавантажити цей Конституційний Суд – лише половина успіху,
– відзначив він.

Віталій Шабунін вважає, якщо Зеленський паралельно з цим не забезпечить конкурс для обрання нових суддів, то це буде заміна "шило на мило, яка нічого не вирішить".

Відтак суспільство має підтримати президента України. Зокрема, аби Верховна Рада проголосувала закон про перезавантаження КСУ. Голова "Центру протидії корупції" наголосив, що потрібно жорстко тиснути президента, аби була гарантована конкурсна процедура обрання нових суддів.

"Це означає, що ми, як суспільство, повинні мати фінальний результат – перезавантаження старого, обрання нового КСУ, який буде достойним", – пояснив він.

На думку Віталія Шабуніна, аби очистити судову систему України, не потрібно всіх звільняти. Це технічно довго, тому що звільнити і набрати 6 тисяч суддів – складний процес.

Треба замінити 21 людину у ВРП. Це єдиний орган, який має право звільняти суддів. Не саджати, а звільняти. Посадка – 4 роки, процес звільнення – 2 тижні.
– розповів він.

І підсумував, що очищення ВРП – це зобов'язання України перед МВФ для отримання наступного траншу.

Скандальне рішення Конституційного Суду: що відомо