Десятки мільйонів людей загинули під час Першої світової війни, яка закінчилася рівно 100 років тому перемир'ям, підписаним 11 листопада 1918 року.

Фотограф Лоран Ребурс показав, як виглядали французькі міста у руїнах війни століття назад і який сучасниц вигляд вони мають зараз.

Читайте також: Перша світова: забута війна української історії

Колись: американські війська маршують в Парижі під час параду Четвертого липня в 1918 році: те ж місце в 2018 році.


Колись: вулиця у Франції у вересні 1918 року за два місяці до підписання перемир'я. Тепер: ця ж вулиця у березні 2018 року.


Колись: поранені військові лікувалися у старій церкві в Невіль-ан-Аргон, Франція, у вересні 1918 року. Тепер: вигляд всередині тієї ж церкви в 2018 році.


Колись: генерал армії США Джон Першин звернувся до офіцерів першого дивізіону у Франції, перш ніж вони поїхали на фронт у квітні 1918 року. Тепер: той же маєток у квітні 2018 року.


Колись: американський солдат, ліворуч, охороняє німецьких в'язнів, поки вони витягують воду з колодязя 9 листопада 1918 року, за два дні до підписання перемир'я. Тепер: ті самі вулиці в П'єрефітте-сюр-Айре, комуні у східній Франції.


Колись: перші американські вантажівки входять до Беклеру, Франція, 4 листопада 1918 р. Тепер: нині там перед церквою стоїть пам'ятник Першій світовій війні.

Що таке Перша світова війна?Це масштабний збройний конфлікт, який тривав здебільшого у Європі з 28 липня 1914 до 11 листопада 1918 року. У ньому брало участь 38 держав із населенням понад 1,5 мільярда мешканців. За приблизними підрахунками у цій війні загинуло понад десять мільйонів солдатів та цивільних мешканців.

Завершенням Першої світової вважають Комп'єнське перемир'я, яке було підписане 11 листопада 1918 року між Антантою і Німецькою імперією, у Комп'єнському лісі за кількадесят кілометрів від Парижа.