Сполучені Штати ще з початку російської агресії проти Грузії у 2008 році зайняли позицію самостримування. Про це заявив колишній верховний головнокомандувач об'єднаних сил у Європі американський генерал Філіп Бридлоу, пише Укрінформ.

Зверніть увагу У 2021 році обсяг оборонного замовлення буде рекордним: куди підуть гроші

Може, це нас мало спровокувати вторгнення (Росії – 24 канал) в Грузію 2008 року? Чи перше вторгнення на територію України, у Крим? Чи вторгнення Росії на Донбасі?
– зазначив Бридлоу.

За його словами, ніхто не хоче роздмухувати війну, адже це не в інтересах США. Крім того, і РФ не хотіла б опинитися у протистоянні зі Сполученими Штатами.

"Росіяни хочуть зазіхати на своїх найближчих сусідів так, щоб не отримувати відповіді від нас, і досі вони мають бажаний результат", – наголосив генерал.

Та додав, що США повинні знайти рішення в цій ситуації. Він також припустив, як би все було за умови підтримки Сполучених Штатів України зброєю від початку загострення на Донбасі.

Якби ми ухвалили рішення про Javelin у перші два тижні – а не впродовж років, як це відбулося натомість – ситуація розвивалася б зовсім інакше,
– сказав Бридлоу.

Він підсумував, що США повинні бути більш ініціативними в їхній підтримці та не продовжувати практику останніх 12 років.

Читайте також Зеленський приїхав подивитися на запуск Javelin, але зброя не спрацювала

Що відомо про Javelin?

Це ракетний комплекс, який виготовляють американські підприємства Raytheon та Lockheed Martin. Він призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних об'єктів, що переміщуються на низькій висоті й швидкості – гелікоптерів або БПЛА. Наприкінці квітня 2018 року перші комплекти надійшли в Україну.