У 2019 році майже півмільйона першачків підуть до школи. Але це не лише свято для малечі, але й великі витрати для батьків.

Читайте також: Ґаджети для школи: скільки коштує зібрати школяра

Як підготувати дитину до школи

► Спершу радимо вам скласти список усього необхідного. Робити це варто вдома, або в іншому місці зі спокійною атмосферою. Обов'язково врахуйте побажання своєї дитини щодо одягу та канцтоварів, це заощадить вам нерви та час під час покупок.

► У списку окресліть мінімально та максимально прийнятні ціни, за які ви можете купити шкільне приладдя. Для цього можна промоніторити вартість потрібних вам товарів в інтернет-магазинах.


Необхідно скласти список покупок, аби нічого не забути, або ж навпаки – не накупити зайвого

► Оберіть найкомфортніший спосіб купівлі: інтернет, магазини, ринок або гуртові склади. Спочатку варто завітати у потенційне місце покупки без дитини. Так ви зможете спокійно проаналізувати співвідношення ціна-якість у різних магазинах та обрати найкращий варіант саме для вас.

Що потрібно купити до школи

✓ Шкільна форма. Нагадаємо, що у більшості навчальних закладів однакову шкільну форму скасували, але проблем і витрат від цього менше не стало. Дитині для школи потрібно мати мінімум: офіційну сорочку, базові штани або спідницю, піджак чи жакет, джемпер чи гольф, зручні штани на кожен день, змінні футболки та кофти, спортивну форму і взуття. Звісно, цей список можна і варто доповнювати у залежності від потреб дитини та можливостей батьків.

Про те, як правильно вибрати шкільну форму – читайте рекомендації від МОЗ у нашому матеріалі.


У більшості навчальних закладів однакову шкільну форму скасували

✓ Канцтовари. Список усього найнеобхіднішого для першачків зазвичай видають вчителі у школі. Але ми наведемо стандартний набір першокласника:

  • Для письма: ручки кулькові, олівці кольорові, олівці графітні, ластик, підстругалка, лінійки, пенал;
  • Зошити по 10 штук в лінійку та клітинку, обкладинки для зошитів і підручників (набір), тека для зошитів;
  • Щоденник;
  • Для творчості: ножиці, альбом для малювання, пензлик, фарби, клей, кольоровий папір/картон, пластилін;

До цього переліку можуть бути включені й інші приналежності, наприклад, каса букв і складів.


Список усього найнеобхіднішого для першачків зазвичай видають вчителі у школі

✓ Наплічник. Ні в якому разі не можна економити на наплічнику для вашої дитини, адже погана якість може нашкодити здоров'ю малечі.

– Обираючи рюкзак, зверніть увагу на його розмір. Ширина наплічника не повинна перевищувати розмір плечей школяра. Для безпеки й здоров'я дитини також не варто обирати рюкзак, який опускається нижче лінії талії. Не варто купувати ранець на виріст, адже у такому випадку відбувається зміщення центру ваги й таку сумку буде незручно носити.

– Для першачків найкраще обирати жорсткий каркасний ранець, який має на спинці кілька подушечок: вони підкреслюють природні вигини хребта і підтримують правильну поставу. Рюкзак повинен мати різні кишеньки. Також у ньому повинен бути місткий основний відділ і відділ для зошитів.


Для молодших дітей найкраще обирати жорсткий каркасний ранець

✓ Додаткове приладдя, ґаджети. Оскільки телефони у школі заборонені, а батьки піклуються про безпеку дітей, вони все частіше купують смарт-годинники. До слова, ланч-бокс та пляшечка для води – не менш важливі за щоденник чи ранець.

Важливо! Батьки мають завчасно пояснити дитині, що пляшечка для пиття – це така ж інтимна річ як і зубна щітка.

Скільки це коштує та як заощадити

► Ручки, олівці, ластик, підстругалка, лінійки, пенал потягнуть на 180 гривень.

Зошити по 10 штук в лінійку та клітинку, обкладинки для зошитів і підручників (набір), тека для зошитів – ще 180 гривень. До слова, дешевше купувати зошити набором по 10 чи 20 штук.

► Щоденник – від 30 до 50 гривень.

► Набір для творчості забере з гаманця 250 гривень.

Всього: мінімум 660 гривень.

За одяг та взяття також можна викласти не менше 5000 гривень. А разом з наплічником та додатковим приладдям підготовка до школи може коштувати майже 9000.

Заощадливі батьки починають готуватися ще у січні, тож розподілені на 8 місяців витрати, не такі відчутні. Продавчиня канцтоварів Юлія радить, якщо є бажання заощадити, то краще на канцтоварах, ніж на одязі, взутті чи наплічнику.

Читайте також: Кожен четвертий вчитель країни стає жертвою булінгу: вражаюча статистика

А на ринку та міських ярмарках цілком можна знайти одяг із натуральних тканин та шкіряне взуття. І це буде у півтора-два рази дешевше, ніж у магазинах. Вартість рюкзаків теж нижча, а от ціни на канцелярію відрізняються лише на 10-15%.