"Деякі закони були підготовлені раніше. Думаю, вони зрілі й можна за 20 хвилин (їх ухвалити – 24 канал)", – таку думку висловив BBC-Україна Александр Квасневський (президент Польщі у 1995 – 2005 роках) під час свого перебування на форумі YES у Києві.

Читайте також: Якщо ти контролюєш все, то не контролюєш нічого: поради Зеленському від експрезидента Польщі

"Але якщо парламент починає працювати у такому стилі, то він говорить людям: "Ми (мовилося про депутатів – 24 канал) не потрібні, ми потрібні лише як машина для голосування", – додав Квасневський.

"Це – помилка", – наголосив політик. І пояснив свою позицію такими словами:

► По-перше, це буде знижувати престиж парламенту. Люди будуть знати, що там ніхто нічого не розуміє, не читає, тільки піднімає руки й усе.

► По-друге, після цієї команди може прийти інша, яка візьме приклад і також буде швидко піднімати руки за закони – та цього разу антидемократичні й страшні для народу.

► По-третє, парламентаризм пов'язаний з обговореннями, дебатами, поправками до законів. Без цього парламент – лише будівля, куди приходять 450 людей і займаються фізкультурою.

Бо піднімання рук – це фізкультура, це – не парламент,
– підсумував Квасневський.

Александер Квасневський – не лише знаний у Польщі політик, а й причетний до важливих віх в українській історії. Зокрема, у 2004 році він був посередником у перемовинах влади та опозиції під час Помаранчевої революції, а у 2013 році намагався допомогти Україні укласти угоду про асоціацію з ЄС.