В усіх 17 округах перемогла "Грузинська мрія"

Кандидати від правлячої партії "Грузинська мрія – демократична Грузія" здобули перемогу в усіх 17 округах. Кожен із них набрав понад 85% голосів. Такі попередні підсумки виборів на ЦВК Грузія оприлюднила на своєму сайті.

До теми У Грузії відбувається другий тур парламентських виборів: що відомо

Найбільше набрав Іраклій Чіковані в окрузі Зугдіді – 94,06% голосів. А найменше – Ніно Лацабідзе в окрузі Руставі-Гардабані: вони здобула підтримку 87,65% виборців.

Зауважимо, що опозиційні партії вирішили бойкотувати другий тур через фальсифікації в першому. Тому зняли своїх кандидатів. Проте їхні прізвища все ж лишилися в бюлетенях, оскільки грузинське законодавство не передбачає відмови на цьому етапі. У підсумку опозиційні кандидати отримали від 5% до 12% голосів.

Після завершення другого туру виконавчий секретар "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе заявив, що за підсумками парламентських виборів 2020 року ця політсила отримала 90 зі 150 депутатських мандатів.

Як розподіляться місця серед опозиції за даними Кобахідзе

  • "Єдиний національний рух" – 36 мандатів,
  • "Європейська Грузія" – 5,
  • Партії "Лело", "Стратегія Агмашенебелі", "Альянс патріотів" та "Гірчі" – по 4,
  • партія "Громадяни" – 2,
  • "Лейбористська партія" – 1.

Також представник провладної політсили висловив упевненість, що опозиція відмовиться від бойкоту, і в парламенті буде представлено всі 9 партій. За його оцінкою, такий результат є "прогресом у розвитку грузинської демократії", оскільки раніше 9 партій у парламенті Грузії не було.

Зверніть увагу На захист голосів: біля парламенту Грузії зібрали акцію протесту – відео

Якою була явка

За даними ЦВК країни, явка цього разу була доволі низькою – 26,29%. Про це заявила речниця відомства Натія Іоселіані під час брифингу, повідомляє 24 канал із посиланням на грузинські ЗМІ.

Водночас Іоселіані наголосила, що другий тур парламентських виборів у Грузії пройшов у мирній і спокійній обстановці. Але без скарг не минулося.

Протягом дня в окружні виборчі комісії надійшли 12 скарг, пов'язані з процесом голосування. Більшість з них здебільшого стосуються процедурних похибок,
– зазначила представниця ЦВК Грузії.

На завершення вона подякувала всім виборців, які взяли участь у голосуванні.

Цікаво Чи багатші грузини за українців: порівняння зарплат, пенсій та ВВП

Парламентські вибори у Грузії: головне

  • Після 1 туру в країні почалися протести. Опоненти влади вважають, що результати голосування 31 жовтня були сфальсифікованими. Тому вимагають дострокових виборів і призначення нової адміністрації ЦВК.
  • Водночас усі 8 опозиційних партій, які подолали прохідний бар'єр за підсумками першого туру виборів, не мають наміру входити в законодавчий орган, і відмовляються від своїх мандатів.
  • Загалом голосування проходило в умовах епідемії коронавірусу – всі виборці, члени комісії та спостерігачі були в масках і дотримувалися дистанції.
  • Голосувати могли виборці також у зонах карантину та ті, хто перебуває на самоізоляції. Для таких виборців додатково було створено 80 спецдільниць.
  • Загальна кількість виборців становить 2,14 мільйона осіб, які могли проголосувати на 1 923 дільницях.