Хоча НАБУ не дають реалізовуватися на повну силу, протягом року вони зробили чи мало. Проведені співробітниками бюро обшуки та арешти не раз сколихували суспільство і ставали топ-темами у ЗМІ.

Читайте також: Чому для Порошенка важливий контроль над НАБУ


Скільки проваджень перебуває в НАБУ

Насіров і пледик

Насіров затримання
Насіров і знаменитий плед

Мабуть, найяскравіша справа року – затримання голови ДФС Романа Насірова. Історія, яка розпочалася на початку березня, була пронизана театральними талантами пана Насірова. Про справу гуділа уся країна.

Читайте також: Хто із фігурантів гучних кримінальних справ відвідує Банкову: розслідування журналістів

Як усе було: детективи НАБУ прийшли у лікарню для чиновників "Феофанію", щоб вручити Насірову підозру. Про те, що НАБУ має до нього претензії, чиновник знав заздалегідь. Лікарі діагностували голові ДФС інфаркт, хоча сам Насіров потім запевнив, що у нього не було інфаркту. Цирки продовжувалися й у суді. Туди чиновник приїхав у знаменитому пледику. Зауважимо, один з адвокатів Насірова раніше був захисником ректора-хабарника Петра Мельника (того самого, який млів на суді).

Насірова підозрювали у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Слідство підозрює, що саме голова ДФС діяв в інтересах Онищенка (нардеп, який втік) і з його вказівки низці підприємств дали розстрочку податкового боргу в 2 млрд грн.

Розслідування триває, відбуваються й судові засідання. Тим часом Насіров вважає себе легітимним очільником Фіскальної служби і навіть планує вернутися на роботу.

Читайте також: Застава Насірова в цифрах: 230 кг готівки у три поверхи

Справа Мартиненка

Мартиненко
Мартиненко запевняє, що ні в чому не винен

Після Насірова наступною гучною "жертвою" Антикорупційного бюро став екс-нардеп Микола Мартиненко. Затримання теж було видовищним! За Мартиненком прийшли в партійному офісі "Народного фронту", тут у нього кабінет по сусідству з лідером партії.

У чому підозрюють? У розтраті грошей держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Розслідування почалося ще у 2015 році після заяви нардепа Сергія Лещенка. Ще раніше, у 2013 році, швейцарська прокуратура вивчала факти "хабарництва і відмивання коштів" за участю Мартиненка. Розслідуванням його махінацій займаються правоохоронці одразу декількох країн: Швейцарії, Чехії, Латвії, Австрії.

Читайте також: ТОП-7 найбільших корупційних скандалів незалежної України

Сам Мартиненко запевняє, що звинувачення фейкові і що вони були складовою політичної боротьби з тодішнім прем'єром Яценюком. А у 2017 стали особистою помстою з боку Ситника і Саакашвілі.

Тим часом НАБУ повідомило про підозру ще трьом фігурантам справи. А Микола Мартиненко активно відвідує Адміністрацію Президента.

Охендовський: з підозрюваного у потерпілого

Набу проти Охендовського
Вручення підозри Охендовському

Справа Охендовського особливо цікава, бо з підозрюваного він перетворився… у потерпілого! Все почалося ще у грудні 2016 року, тоді йому вручили підозру посеред аеропорту. Голову ЦВК підозрювали в отриманні хабара розміром 60 тисяч доларів від регіоналів (під час парламентських виборів). Прізвище Охендовського випливло завдяки оприлюдненню "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. Після цього детективи Антикорупційного бюро взялися перевіряти рахунки Охендовського.

Але голова ЦВК подав клопотання про закриття кримінального провадження стосовно себе. Аргументував він це "нікчемністю почеркознавчої експертизи". Він запевняв, що підпис на отримання хабара не його. Також він запевнив, що може спростувати усі твердження з підозри.

У березні 2017 року голову ЦВК оголосили потерпілим у кримінальному провадженні про дії детективів Національного антикорупційного бюро України щодо нього. У вересні спеціалізована антикорупційна прокуратура призупинила провадження стосовно Охендовського.

Читайте також: Охендовський та кишенькова ЦВК

Розенблат і Поляков

Поляков Розенблат
Обох позбавили депутатської недоторканності

Позафракційного народного депутата Борислава Розенблата разом із депутатом від "Народного фронту" Максимом Поляковим підозрюють у вимаганні хабара у компанії-нерезидента за внесення до Верховної Ради законопроектів і вчинення інших дій, пов’язаних із видобутком бурштину.

Обидва народні обранці звинувачення відкидають та не визнають вину. Нагадаємо, Верховна Рада позбавила обох депутатської недоторканності.

До речі, Борислав Розенблат частенько ходить на консультації на Банкову.

Рюкзаки Авакова-молодшого

Затримання сина Авакова
Схоже, Аваков-молодший не надто налякався

Гучне затримання сина глави МВС Арсена Авакова Олександра показало керівника внутрішніх сил з найгіршого боку… Огидні спроби витягнути сина з болота, зловживаючи службовим становищем.

Читайте також: Олександр Аваков: резонансні факти з біографії сина міністра

Як все було. Олександра затримали співробітники Національного антикорупційного бюро. Перед тим у нього провели обшуки. Його підозрюють у замовленні тактичних рюкзаків, через які держава втратила більше 14 мільйонів гривень (коли фірма брала участь в тендері, правоохоронці вже майже рік розслідували її діяльність як можливого конвертаційного центру).

Після затримання сина і колишнього помічника Чеботаря Аваков підняв на вуха все міністерство. У зал суду Кива привів людей у камуфляжі, автобуси з Нацгвардією стояли неподалік (хоча у Нацгвардії заперечують цей факт).

Що ж – Чеботаря і Олександра Авакова відпустили під особисте зобов'язання. Певний час для сина міністра не вистачало електронного браслета. Але зараз він вже носить браслет. Наприкінці листопада Ситник заявив, що справу про розтрату бюджетних грошей при закупівлі рюкзаків для потреб Нацгвардії можуть передати до суду протягом декількох тижнів. Очікуємо.

НАБУ проти Луценка

Як відомо, Генпрокуратура під керівництвом Юрія Луценка має постійні претензії до Національного антикорупційного бюро. НАБУ запідозрила Луценка у збагаченні незаконним способом.

Сам Луценко заявив, що він "спокійно ставиться" до цієї ситуації, адже ніякого злочину у цій справі немає.

Читайте також: Як розпочалося резонансне протистояння між ГПУ та НАБУ: хронологія подій

Хоча нещодавно син Луценка відгуляв надмірно пишне весілля, Ірина Луценко часто з’являється у Раді в дорогих брендових речах.

Якщо на початках заснування НАБУ бюро так-сяк, а таки співпрацювало з ГПУ, то зараз співпраці практично немає…

НАБУ vs НАЗК

Голова НАЗК Корчак
А це керівник НАЗК Наталія Корчак

Суперечка між НАБУ і НАЗК виглядає наче уривок з утопічної книжки, адже обидва відомства створені для боротьби з корупцією і мали б співпрацювати!

У чому суть? Якщо дуже коротко, директор одного із департаментів НАБУ Ганна Соломатіна звинуватила своє керівництво у зловживаннях під час перевірки е-декларацій. За її словами, на перевірку мають вплив люди з АП. Інформацію про порушення вона передала в НАБУ, оскільки довіряє цьому органу. Однак ГПУ забрала розслідування в НАБУ і передала його СБУ.

Читайте також: Корчак на вихід: коли відбудеться відставка голови НАЗК і що це змінить

Соломатіна просила в СБУ надали їй охорону, однак цього досі не сталося. Тим часом її життю є пряма загроза…

А на днях Національне агентство із запобігання корупції закрило для Антикорупційного бюро доступ е-декларацій.

Судячи з останніх подій, можна зробити висновок, що найвищі посадовці держави відчувають страх, що антикорупційні органи можуть насправді запрацювати. Тому й роблять усе можливе, щоб їх дискредитувати, зробити ручними та залишити все як є.

Читайте також: Підсумки 2017 року: найгучніші вбивства в Україні