Денис Вороненков

Коли: 23 березня
Де: біля готелю "Прем'єр Палац" у Києві
Підозрюють у вбивстві: головний підозрюваний – кримінальний авторитет Володимир Тюрін (колишній цивільний чоловік Марії Максакової, вдови Вороненкова)

Денис Вороненков
Депутат був опальним, потрапляв у скандали

У самому центрі столиці у березні розстріляли екс-депутата Держдуми Росії від компартії Дениса Вороненкова, який разом з дружиною Марією Максаковою останнім часом жили в Києві (сюди вони просто втекли з Росії). Як запевняють у ГПУ, Вороненков мав цінні покази для українських, а в перспективі і для міжнародних судів, зокрема вони стосувались участі Росії у війні на Донбасі.

Читайте також: Перебіжчик, зрадник чи цінний свідок: ким був убитий Вороненков

Україна одразу звинуватила Росію у вбивстві екс-депутата Держдуми. Однак у Кремлі звинувачення відкинули.

Вбили Вороненков
Охоронець не допоміг екс-депутату Держдуми

Вороненков сам себе характеризував як опального депутата. За його словами, у 2007 році його намагалися вбити в Москві. Опозиціонером його не назвеш. Політик світився у корупційних скандалах, жив явно не на офіційну зарплату, підтримував дії російської влади і критикував Захід. За словами самого Вороненкова він втік в Україну, тому що вона близька йому за духом та менталітетом. Отримав українське громадянство завдяки близьким родичам.

Олександр Хараберюш

Коли: 31 березня
Де: у Маріуполі
Підозрюють у вбивстві: терористичний акт, пов'язаний з його професійною діяльністю

Олександр Хараберюш
Хараберюш показав неабиякі успішні результати ще до 2014-го

У березні в Маріуполі підірвали автомобіль, в якому перебував співробітник СБУ полковник Олександр Хараберюш. Він загинув на місці.

Читайте також: Опубліковано єдине інтерв’ю загиблого контррозвідника Хараберюша

Олександр Хараберюш місце загибелі
Військовий загинув на місці...

Хараберюш був одним з найрезультативніших українських контррозвідників. Полковник контррозвідки СБУ народився у Донецьку, на ділі довів свою вірність Україні. На рахунку полковника – близько 80 затримань російських агентів і терористів. До того ж більшість він затримував особисто!

Максим Шаповал

Коли: 27 червня
Де: у Солом'янському районі Києва
Підозрюють у вбивстві: терористична атака російських спецслужб

Максим Шаповал
Максим Шаповал був одним із перших кіборгів

Внаслідок вибуху машини вранці 27 червня пішов з життя військовослужбовець, керівник спецназу Головного управління розвідки Міністерства оборони Максим Шаповал. Йому було лише 39 років… Крім, того, постраждали двоє людей, які проходили неподалік.

Читайте також: Внаслідок вибуху в Києві загинув Максим Шаповал: що про нього відомо

Максим Шаповал місце вбивства
Почерк убивць Шаповала такий же, як під час вибуху журналіста Павла Шеремета

Шаповал був керівником підрозділу, яких активно брав участь в АТО. Він звільняв Донецький аеропорт. Колеги говорили про загиблого як про "бойового офіцера з унікальними знаннями, з унікальною любов’ю до Батьківщини".

Тимур Махаурі

Коли: 8 вересня
Де: на Бесарабці у Києві
Підозрюють у вбивстві: у МВС говорили про стосунок до криміналітету, друзі загиблого вважають, що це через те, що він воював в АТО

Тимур Махаурі
Тимур Махаурі – дуже неоднозначна особистість

У вересні в самому центрі столиці вибухнула машина, внаслідок чого загинув Тимур Махаурі. Він був громадянином Грузії, який постійно проживав у Києві. За його ж словами, він раніше служив у батальйоні шейха Мансура та брав участь у бойових діях на Донбасі. Знайомі загиблого розповідали, що він був "особистим ворогом" Рамзана Кадирова.

Читайте також: Вибух авто на Бесарабці у Києві: що відомо про загиблого Тимура Махаурі

Перед загибеллю Махаурі потрапляв у скандал. Його затримували у Києві. Під час затримання в нього знайшли два пістолети та посвідчення члена чеченського добровольчого батальйону.

Загиблий народився в Чечні. Під час другої чеченської війни перебрався до Панкіської ущелини в Грузії (її називають батьківщиною кавказьких ісламістів). За президентства Саакашвілі працював у батальйоні спецпризначення. Їздив до Сирії тренувати опозиціонерів, які виступали проти Асада. У Туреччині його обвинувачували у серії вбивств чеченців.

Вбили Тимура Махаурі
У машині він був не сам

До речі, у машині, яка вибухнула, була ще українка Наталія Кошель та її 7-річна дочка. Жінка зазнала серйозних травм. Дівчинка ж отримала 10% опіків тіла.

Аміна Окуєва

Коли: 30 жовтня
Де: під Києвом
Підозрюють у вбивстві: замовне вбивство, російський слід

Аміна Окуєва

Автомобіль, у якому їхали Аміна Окуєва та Адам Осмаєв (її чоловік, теж військовий), обстріляли невідомі на залізничному переїзді біля селища Глеваха поблизу Києва. Кілери стріляли з автоматичної зброї і зникли на машині.

Читайте також: Вбили Аміну Окуєву: найважливіші цитати чеченського бійця

Аміна Окуєва місце вбивства
Подружжя було без охорони

На пару вже був замах у червні. На думку Осмаєва, у вбивстві його дружини "очевидний російський слід".

Військовослужбовець чеченського походження Аміна Окуєва працювала лікарем в Одесі. У грудні 2013 року приїхала до Києва на Майдан. Там вона виконувала роль лікаря. Після початку війни воювала на боці України. Легендарний боєць, жінка-герой…

Сергій Самарський

Коли: 3 листопада (знайшли тіло о 1 ночі)
Де: Сєвєродонецьк
Підозрюють у вбивстві: імовірно, вбивство відбулося через політичну та громадську діяльність

Сергій Самарський
Політика і бізнесмена добре знали у регіоні

Тіло депутата від БПП у Сєвєродонецьку Сергія Самарського знайшли з розбитою головою. Він мав чітку політичну і громадську позицію. Імовірно, це й стало причиною вбивства. Також серед версій – розбійний напад або бізнесові інтереси, яким загиблий займався до того, як був обраний депутатом.

Читайте також: Сергій Самарський вбитий у Сєвєродонецьку: біографія політика

Самарський місце вбивства
Вбили політика особливо цинічно і жорстоко

Самарський був радником міського голови Сєвєродонецька, депутатом Сєвєродонецької міськради від БПП, уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції у Сєвєродонецькій міській раді, громадським діячем. Вів боротьбу з корупціонерами, вніс на розгляд Сєвєродонецької міськради проект рішення про визнання Росії агресором, активно виступав проти незаконних дій "Опоблоку". Повніша біографія загиблого тут.

Окрім вбивств, було й чимало замахів на політиків, чиновників, журналістів та військових. Часто криваві події відбуваються на очах перехожих. Злочини схожі за сценарієм. У більшості з них правоохоронці бачать "руку Путіна". Залишається лише сподіватися, що в наступному році правоохоронці навчаться запобігати цій кривавій бійні…

Читайте також: Найжорстокіші теракти, які сколихнули світ у 2017 році