Суттєвих корекцій чекати не слід, навіть попри обрання до німецького парламенту праворадикальної партії.

Про це йдеться в огляді преси Наталії Лебідь для 24 каналу.

Зокрема, можна не хвилюватися ані за "нормандський" процес, ані за санкції щодо Росії, оскільки "ХДС виступає за "збереження тиску на Росію", а голова "зелених" Джем Ездемір і лідер лібералів Крістіан Лінднер говорили про можливість посилення санкцій", – йдеться у публікації на сайті ТСН.

"Зміна правлячої коаліції матиме наслідком і зміну міністра закордонних справ Німеччини. І Лінднера, і Ездеміра називали можливими кандидатами у керівники МЗС (…). Ліберали у своїй програмі стверджують чітко: "Ми, вільні демократи, закликаємо російський уряд негайно припинити незаконну окупацію Криму і війну у Східній Україні".

Водночас у ході нинішньої кампанії Лінднер несподівано запропонував "заморозити" питання Криму, аби створити передумови для розрядки у відносинах з Москвою. У відповідь на зливу критики він наголосив: "ВДП не готова прийняти анексію Криму, яка суперечить міжнародному праву". Своєю чергою, "зелені" були послідовними у своїй підтримці України. Вони навіть підтримують проголошення перспективи членства України у ЄС", – пише ТСН.

Щоправда, загальну картину все ж відчутно псує присутність у Бундестазі праворадикалів. Таку думку висловлює політичний експерт Євген Магда.

Результати виборів у Німеччини мають діалектичний характер для України. З одного боку, Ангела Меркель зберігає посаду канцлера Німеччини та залишається найбільш впливовим європейським політиком. Це дає підстави прогнозувати пожвавлення процесу пошуків шляхів мирного врегулювання на Донбасі, – коментує він.

З іншого боку, "бронза" "Альтернативи для Німеччини" була отримана саме завдяки втратам лідерів ХДС/ХСС та СДПН. Це означає не лише розчарування частини німецького суспільства у системних партіях, але й поширенні поступу популізму на провідну країну ЄС. Україні варто вже зараз продумати перспективи протидії вояжам "альтернативних" депутатів Бундестагу до Криму та ОРДЛО, зазначає Магда.

Читайте також: У скандальній німецькій партії трапився розкол