Ухвалена Радою постанова жодним чином не пов'язана з мінськими угодами. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив спікер парламенту Дмитро Разумков, повідомляє 24 канал.

До речі Резніков чекає "мудрого" рішення про вибори на Донбасі від Верховної Ради

Позиція Разумкова щодо зміни постанови Ради

За його словами, постанову парламенту можна трактувати по різному, але про вибори згідно з мінськими домовленостями мовиться аж у 9-му пункті.

Я не впевнений, що ми сьогодні можемо говорити, що в повному обсязі виконані 8 попередніх. Тому зараз говорити, що постанова чомусь, комусь заважає, м’яко кажучи, не зовсім коректно,
– пояснив Разумков.

Крім того, спікер парламенту послався на виборче законодавство, яке передбачає, що місцеві вибори оголошуються не пізніше, ніж за 90 днів до дати голосування.

Що цьому передувало

  • Після переговорів радників "нормандської четвірки" представник Росії Дмитро Козак заявив, що сторони домовилися про внесення до Верховної Ради пропозиції щодо коригування постанови про місцеві вибори.
  • У Кремлі вважають, що постанова Ради суперечить мінським угодам, адже в них закладені інші умови проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

Вибори на Донбасі: в чому проблема

  • Росія вимагає спершу провести вибори на Донбасі згідно з мінськими угодами, а контроль над кордоном окупанти повернуть Україні згодом.
  • Україна ж має іншу позицію: спершу прибрати окупаційні війська, повернути кордон (тобто, гарантувати безпеку в регіоні), а вже потім проводити вибори. Адже якщо кордон контролюватиме Росія, вона буде, як і раніше, постачати бойовикам гроші, зброю тощо. Водночас це унеможливлює проведення демократичних і мирних виборів у регіоні.
  • Відзначимо, що пункт 4 постанови Ради про призначення місцевих виборів у 2020 році зауважує, що в Донецьку і Луганську вибори провести неможливо, поки там війна і неконтрольований Україною кордон із Росією.