Про це канцлерка розповіла на спільній з Володимиром Путіним пресконференції.

Читайте також: Путін і Меркель у Москві обговорили Україну: деталі розмови

Ми говорили про проєкт "Північний потік-2". Він завдяки новому європейському законодавству легітимований, нам треба довести його до кінця,
– зазначила Меркель.

За словами Меркель, від того, що газопровід добудують, виграють усі країни Європи. "Усі зацікавлені в диверсифікації своїх газових постачань, але це дуже важливий проєкт", – сказала Меркель.

Канцлерка також додала, що, на її думку, "Північний потік-2" вдасться добудувати, а санкції США не завадять. Путін заявив, що Росія зможе самостійно завершити газопровід, але дещо пізніше, ніж планувалося.

Меркель також позитивно відзначила продовження транзиту російського газу через Україну. Путін у відповідь додав, що вважає домовленості взаємовигідними та збалансованими як для Росії, так і для України.

Що відомо про Північний потік-2? Це магістральний газопровід через Балтійське море з Росії до ЄС. Через нього "Газпром" хоче постачати газ до Європи в обхід України. Наразі він готовий приблизно на 92%.

Що відомо про газовий контракт між Україною та Росією

  • 30 грудня 2019 року Україна та Росія підписали контракт на транзит російського газу через Україну до Євросоюзу терміном на 5 років. А вже з 1 січня 2020 року "Газпром" почав транспортувати свій газ через Україну до ЄС.
  • Мінімально гарантоване прокачування українською ГТС – 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів у наступні 4.