Декларацію про суверенітет України було прийнято 16 липня 1990 року. Вже через рік, 24 серпня 1991 року, наша держава стала незалежною. Про історичні факти та події – читайте в матеріалі 24 каналу.

Читайте також Як відзначити День Незалежності 2020: програми святкувань у найбільших містах України

Історичні факти та фото

Декларація про державний суверенітет

На історичному документі про державний суверенітет України депутати залишають написи: "Слава Україні", "Ще не вмерла і не вмре", "Від сьогодні – будьмо".


Декларація про суверенітет України

24 липня жовто-блакитні стяги заповнили весь Хрещатик, та крім того, прапор був піднятий на офіційному флагштоку біля київської міськради. Це вперше з червня 1920 року український прапор замайорів над Києвом.


Український прапор замайорів над Києвом / Скріншот з відео

Перший День Незалежності

16 липня 1991 року Україна святкувала перший свій День Незалежності, хоча офіційні гасла обережно говорять лише про "суверенітет у сузір'ї братніх держав". І знову майдан заповнився українськими стягами, а люди складали пальці у знак тризуба.

Україна святкувала перший День незалежності / Скріншоти з відео


Так показували тризуб / Скріншот з відео

Як створювався Акт про незалежність України: історія

У серпні Верховна Рада ще була на канікулах, але спроба державного путчу змусила українських парламентарів зібратись на позачергове засідання. Можна було спробувати розширити суверенітет України, але й був шанс скористатися розгубленістю комуністів і протягнути вагоміший закон.

Левкові Лук'яненку та Леонтієві Сандуляку вранці, 23 серпня, вдалось написати за півтори години у шкільному зошиті написати чернетку Акта про проголошення незалежності України.

Для документа обрали визначення "акт", бо слово закон здавалось надто буденним та натякало на багаторазову дію. А, наприклад, універсал – пов'язували з Петлюрою, це могло відлякати комуністів.


Левко Лук'яненко / Скріншот з відео

В офіційній версії слова Лук'яненка дещо відредагували: вилучили згадку про УНР, Четвертий Універсал 1918 року та законодавство СРСР, а до визначення "неподільна" додали ще й недоторканна. Документ надрукували й роздали депутатам на ознайомлення.


Чернетка Акта про проголошення незалежності України / Скріншот з відео


З трьох варіантів назв документу обрали слово "акт" / Скріншот з відео

Наступного дня десятки тисяч киян заполонили площу перед Верховною радою.


Десятки тисяч киян заполонили площу перед Верховною радою / Скріншот з відео

Українці вже не боялися показати своє ставлення до Радянського союзу. Кравчук поставив акт на голосування: 346 депутатів голосують за незалежність, проти – лише один комуніст.


Голосування за незалежність / Скріншот з відео

До парламентської зали внесли жовто-блакитний прапор, з яким українці стояли на барикадах біля Верховної Ради Росії. Кравчук виявився неготовим до таких масштабів.


До парламентської зали внесли жовто-блакитний прапор / Скріншот з відео

Уродинник Левко Лук'яненко вийшов до людей і зачитав текст Акта всім присутнім.


Левко Лук'яненко / Скріншот з відео


Він вийшов до людей і зачитав текст Акта всім присутнім


Цієї ж доби у Левка Лук'яненка був день народження / Скріншот з відео