Глава держави таким чином відреагував на заяви контррозвідки США щодо втручання українських громадян в американські вибори. Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

До теми У контррозвідці США пояснили справжню мету "плівок Деркача" – до чого тут Росія

Що Зеленський сказав про втручання України у вибори США

Розвідка Сполучених Штатів вважає, що Росія втручається в американські вибори за допомогою дій народного депутата України Андрія Деркача, оскільки той хоче дискредитувати кандидата в президенти від Демократичної партії Джозефа Байдена.

  • Зеленський у відповідь на це заявив, що запобігання втягуванню України у внутрішню політику США є питанням української національної безпеки.
  • Глава держави зазначив, що втручання у суверенні вибори іншої країни є неприйнятним за будь-яких обставин.
  • Президент додав, що громадянам України (вочевидь маючи на увазі ексрегіонала Андрія Деркача – 24 канал) "слід, м'яко кажучи, утримуватися від будь-якої діяльності, пов’язаної з президентськими виборами у США" та не дозволяти собі вирішувати на цьому будь-які свої особисті політичні чи бізнесові проблеми.

Водночас Зеленський очікує, що з боку західних партнерів теж "буде не менш шанобливе ставлення до суверенного права України на внутрішні справи та внутрішній вибір своїх пріоритетів".

Репутація України вартує набагато більше, ніж репутація будь-кого з наших політиків. Тож давайте не розмінювати Україну на ситуативні зиски,
– додав Зеленський.

Що відомо про скандальні плівки Деркача

  • 19 травня цього року колишній регіонал, а нині позафракційний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.
  • За словами Деркача, мовиться про дві частини записів. Перша стосується виділення США 1 мільярда гривень в обмін на звільнення ексгенпрокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.
  • Друга частина записів начебто стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції в Раді, блокував звільнення уряду і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також в аудіозаписах нібито мовиться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.
  • Далі були ще декілька частин таких "плівок". Частина з них стосувалися й надалі пари Порошенко – Байден, а далі був і злив буцімто розмови між Петром Порошенком і Володимиром Путіним.