Про це сайту "24" розповів керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.

Читайте також: Брифінг Луценка: про що говорив генпрокурор

Вочевидь, сценарій був таким: Саакашвілі швидко затримують, після цього Луценко виступає з плівками записаних викривальних розмов екс-глави Грузії і Курченка. Але спецоперація дала збій. Перш за все, із затриманням Саакашвілі, якого відбили його прихильники. Цим було зім'ято виступ Луценка,
– зауважує експерт.

При цьому він не виключає, що за Саакашвілі і його соратниками велося стеження і документувалися всі контакти. Водночас, на думку Фесенка, ця історія нагадує історію Олександра Парвуса – німецького соціал-демократа та авантюриста – і Леніна. (Парвуса вважають організатором фінансування більшовиків та революції за німецькі гроші і повернення Леніна в Росію).

"Хто знає, може, в Москві або в Києві згадали Парвуса і вирішили розіграти таку комбінацію із Саакашвілі і Курченком. Але Леніну було все одно, у кого брати гроші на революцію. Він користувався будь-якою допомогою для досягнення своїх політичних цілей. Таке враження, що і Саакашвілі діє так само. Якісь контакти могли й бути. Але треба йти в суд, розбиратися, проводити експертизу плівок. На основі записів складно стверджувати, готувався чи ні державний переворот", – наголосив Володимир Фесенко.

Найбільші ж ризики для Саакашвілі в даній ситуації, вважає політолог, не стільки кримінальні, скільки більше моральні проблеми у зв’язку із джерелами його фінансування. Як говорить Фесенко, симпатики Саакашвілі вже ставлять питання про це, тому що, хоча він виступає проти "бариг при владі", але є підозри, що інші "бариги" його фінансують.

Нагадаємо, 5 грудня правоохоронці спробували затримати Міхеїла Саакашвілі, проте активісти витягли політика з авто поліції. Після цього ГПУ оголосила Саакашвілі у розшук.

В цей же день генеральний прокурор Юрій Луценко виступив на брифінгу в Києві, на якому озвучив причини та деталі затримання лідера партії "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі.За його словами, фінансування останніх акцій протесту в Києві, ініційованих колишнім головою Одеської облдержадміністрації, йшло від олігарха втікача, "гаманця Януковича" Сергія Курченка.