Днями Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив рейтинги довіри до представників української влади. Виявилося, що рівень довіри до глави держави Володимира Зеленського знизився вперше з моменту його обрання – з 73% аж до 66%. Але це може бути лише початком негативної тенденції.

За словами економічного експерта Тараса Загороднього, через непередбачуваність податкової політики, зокрема, можливе підвищення ренти на видобуток руди або закон про ФОПи в Україні закриваються інвестиційні програми.

Як розповів фахівець 24 каналу, законопроєкт №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністративних податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві", який передбачає підвищення ренти на видобуток залізної руди, шкідливий тим, що не враховує світову кон’юнктуру. Ціни на руду піднімаються і падають. А документом не передбачено компенсуючого коефіцієнту.

Податкова політика повинна кудись іти. Якщо, приміром, підвищують мито на експорт руди, то знижують на переробку металургійної продукції. А в законопроєкті №1210 нічого такого немає. До того ж, впровадження податків не передбачає перехідного періоду. Їх хочуть ввести одразу з 2020 року. А так бізнес не працює, – наголошує Тарас Загородній.

Тому, на його думку, цей законопроєкт можуть і не ухвалити, оскільки він торкнеться і Кривого Рогу, де виходили на протести працівники "АрселорМітал" і гірничо-збагачувальних комбінатів, які експортують руду. А з ухваленим законом про ФОП, на переконання експерта, взагалі катастрофа.

Давня історія – коли великі мережі хотіли "вжарити" ФОП, щоб вони їм не плуталися під ногами. І через цей закон люди відчувають несправедливість. Це, як стригти свиню. Шерсті мало, а вереску буде багато. Ще й роботу таксистів хочуть регламентувати. Якщо такий закон ухвалять, то це може призвести до нового автомайдану. І це впливатиме на рейтинги Зеленського, – вважає Загородній.

З ним погоджується економічний експерт Дмитро Марунич, який зазначає: очевидно, що пропоновані зміни до податкового кодексу та інших законів від представників команди Зеленського – волюнтаристські. Те, що пропонують автори закону №1210 не відповідає чинному Податковому кодексу.

Якщо все піде за таким жорстким сценарієм, який зараз пропонують у Зеленського, то існує ймовірність згортання ділової активності в окремих сегментах народного господарства і економіки в цілому. ФОПи вже не задоволені. Поки не можна прогнозувати нові майдани. Але, на жаль, передумови для невдоволення людей є, – підкреслює Марунич.

Втім, зауважують експерти, поки складно говорити, чи будуть реалізовані ці ініціативи влади. Автор змін – голова комітету Верховної Ради з питань фінансівої, податкової та митної політики Данило Гетьманцев вже визнав, що документ сирий, вимагає доопрацювання і концептуальних змін.

Читайте також: Законопроєкт 1210 потрібно відкликати з розгляду Верховної Ради, – Данкова