Підйом вартості експерти пояснюють суттєвим підвищенням попиту на іншу, більш дешеву, продукцію. Тому з грудня минулого року усі злакові так само подорожчали більш ніж у двічі.

Економічних причин для більш ніж подвійного подорожчання круп не має, запевняють аграрії. Адже, наприклад, гречки торік зібрали понад 170 тисяч тонн. А це майже на 10% більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання. Крім того, у сховищах й досі зберігається достатній перехідний запас. Впливати на ціну може лише знецінення гривні та, як наслідок, збільшення витрат на виробництво. Втім, нинішня вартість круп ще не остаточна, заявляють оптові продавці. На гречку вона може піднятися і до 25 гривень за кілограм. Попри це скуповувати продукцію українці не поспішають.

Про відсутність ажіотажного попиту говорять і самі продавці.

Те, що вартість гречки та крупи не виправдано висока, вважають і в Антимонопольному комітеті України. Тому його фахівці наприкінці минулого року, рекомендували виробникам знизити оптово-роздрібні ціни до економічно обгрунтованих. Однак, виконувати настанову комітету українські продавці поки що не поспішають.