Глава Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко впевнений, що мінімум на 50% зросте вартість задоволення бути онлайн для українських користувачів. На скільки піднімати ціни на інтернет – кожен оператор визначає зараз сам, вказав фахівець. Але уточнив, що навіть таке подорожчання інтернету – менше, ніж потрібно. За оцінкою Федієнка, до кінця 2017 року кардинальних змін в тарифах не буде, а зростання цін почнеться на початку 2018 року.

Читайте також: Мобільний оператор "Київстар" оприлюднив нові тарифи

Як діятимуть провайдери

Директор з корпоративних зв'язків компанії "Укртелеком" Михайло Шуранов у коментарі сайту "24" відзначив, що ринкова ситуація стримує економічні передумови, що вимагають підвищення цін на інтернет. Вартість обслуговування мережі зростає, в той час як жорстка, в тому числі і цінова, конкуренція, особливо в багатоквартирних будинках великих міст, обмежує можливості для підвищення.

Більш перспективним шляхом підвищення доходу від абонента ми вважаємо пропозицію інтерактивного ТБ у пакеті з інтернетом. І для того, щоб збільшити кількість абонентів, знайомих з нашою послугою, ми вийшли на ринок з акцією ТБ + Інтернет за 75 грн,
– уточнив Шуранов.

Він також додав, що в "Укртелекомі" бачать можливість економічного зростання від послуг ШСД (широкосмугового доступу до інтернету) у підключенні нових абонентів та розширені географії. За підрахунками "Укртелекому", проникнення швидкісного інтернету в малих населених пунктах перебуває на рівні 36%, а у великих досягає 90%. Долаючи цей цифровий розрив, гравці ринку можуть забезпечити економічне зростання галузі.

Читайте також: Рейтинг швидкості інтернету у світі: Україна пасе задніх

Тому компанія сконцентрована у двох напрямках. Перший – технічна модернізація мережі, що дозволяє конкурувати у великих містах. На новій мережі компанія надає послуги доступу до інтернету за технологією VDSL на швидкості 50 Мбіт/с і FTTx до 1 Гбіт/с. Другий – різні види пакетування послуг за доступними цінами.

Звичайно, виключити можливість у наступному році підвищення тарифів на інтернет у зв'язку зі зростанням витрат ми не можемо, але ми будемо уважно стежити за ситуацією, щоб наші пропозиції залишалися доступними,
– пообіцяв Шуранов.

Керівник напрямку FTTB компанії "Київстар" Максим Купко у коментарі сайту "24" нагадав, що з середини 2017 року більшість провайдерів країни анонсувала перегляд тарифів на фіксований інтернет у бік підвищення.

Ми аналізуємо ситуацію на ринку і прораховуємо різні сценарії цінової політики, яка дозволить надавати абонентам якісні послуги при збереженні доступної вартості. Наприклад, тарифна лінійка Київстар "Усі разом", в якій абоненти отримують знижку до 50% на абонентну плату при підключенні різних послуг (мобільний зв’язок, "Домашній інтернет", телебачення) від єдиного провайдера,
– розповів Купко про плани "Київстару".

Читайте також: В Україні почали штрафувати за торгівлю в Інтернеті без дозвільних документів

Подорожчання під питанням

У мережі та у деяких ЗМІ окремі надавачі послуг інтернету скаржаться, що в порівнянні з Європою і навіть сусідніми країнами в Україні дуже низькі тарифи на широкосмуговий інтернет. І вони погано узгоджуються з ростом курсу, інфляцією. Крім цих, називають ще парочку наболілих для галузі проблем – крадіжки обладнання та пошкодження мереж. Тому навіть не лише для власного розвитку, але й щоб просто вижити, провайдери підвищуватимуть плату за інтернет.

Однак незалежні експерти ринку послуг з надання доступу до інтернету коментувати інформацію про подорожчання відмовились, назвавши її "плітками" та "провокацією".

Відтак бачимо, навіть з коментарів провайдерів, що вони прекрасно розуміють рівень доходів своїх абонентів, а тому безбожного підвищення все ж очікувати не варто. Гнучкі і різноманітні тарифні пакети мають влаштувати обидві сторони.

Читайте також: Закон про кібербезпеку: кого і як захищатимуть