Дані з реєстру декларацій свідчать, що половинна суддів Конституційного Суду України 29 жовтня внесли туди повідомлення про суттєві зміни у своїх доходах. Причому це сталося в той день, коли НАЗК прибрало реєстр із публічного доступу, посилаючись на рішення того ж КСУ. Про це розповіло hromadske.

До теми Рішення КСУ знищує державність України, а стоїть за цим Росія, – РНБО

Повідомлення про суттєві зміни у розділі про доходи додали до декларації:

Цим подіям, зауважимо, передував скандал навколо рішення Конституційного Суду від 27 жовтня про неконституційність положення ККУ про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та недостовірні відомості у деклараціях чиновників, політиків і, ясна річ, суддів.

Ті справи, які за вказаними положеннями розслідували раніше, рішенням КСУ тепер автоматично скасовані. І тут не зайвим буде нагадати, що:

  • НАЗК виявляло у декларації судді Ірини Завгородньої за 2018 рік недостовірні відомості на 615 тисяч гривень, а за 2019 рік – 754 тисячі.
  • У судді Володимира Мойсика НАЗК виявила ознаки іншого злочину — використання завідомо підробленого документа.
  • Також НАЗК склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком.
  • А 30 жовтня стало відомо, що 1 жовтня очільник Конституційного Суду Олександр Тупицький отримав запит від НАЗК про ймовірну наявність у нього земельної ділянки в Криму, не вказаної у декларації.

Суд
Що треба знати про скандал з КСУ / Інфографіка 24 каналу