Протягом усієї своєї кар'єри Манафорт був абсолютно неперебірливим із клієнтами, обслуговуючи найодіозніших диктаторів у всьому світі – від Філіппін до Африки. Цей потяг до грошей його й погубив.

Гонорари, запропоновані Манафорту в Україні, були захмарними. Однак і ціна питання була велика – зробити президентом країни Януковича. Людину з фальшивою освітою, двома судимостями за кримінальні злочини та найбільш агресивним олігархічним кланом за спиною, який присвятив себе розкраданню економіки України.

Використовуючи свої таланти, Манафорт спершу зробив Януковича прем'єр-міністром, а потім президентом.

Читайте також: Махінації народного депутата з банками

Згодом, аби відмити репутацію клієнта, коли Янукович влаштував політичні репресії, Пол Манафорт залучив свої зв'язки у Вашингтоні, найнявши гучні імена зі світу лобізму і юридичних практик – Tony Podesta, Vin Weber, Gregory Craig.

Гроші, які Янукович платив Манафорту, так чи інакше були вилучені з державного бюджету України, оскільки заробіток клану Януковича був побудований на тотальній корупції.

Рік тому в Україні були опубліковані сторінки з тіньової бухгалтерії "Партії регіонів". Це рукописний документ, де оточення Януковича фіксувало, скільки кому заплатило грошей – від хабарів депутатам та суддям до підкупу журналістів. Там фігурували й багатомільйонні виплати на адресу Манафорта. Тоді лунало багато скептичних коментарів, мовляв, ця історія не має продовження і завершиться нічим. Але матеріали зацікавили американський правоохоронців.

І ось через рік Пол Манафорт звинувачується за 12 пунктами, у тому числі в змові проти США й у відмиванні грошей, зароблених в Україні за правління Януковича. І сам Манафорт іде здаватися ФБР. Під тиском доказів він не має можливості заперечувати очевидне, тому в його інтересах шукати співпраці з ФБР, щоб уникнути звинувачення в більш тяжких злочинах. А саме – у зв'язках з російською владою і придворними олігархами президента Путіна, які обдаровували його ще більш щедро, ніж оточення Януковича.

Читайте також: Як українські депутати допомагають аграрним олігархам обкрадати бюджет

В Україні Пол Манафорт для досягнення успіху свого клієнта використовував найболючіші теми, які розколювали суспільство. Щоб зробити Януковича президентом, його штаб розкручував карту утисків російської мови й допомагав отримати впізнаваність націоналістичній партії "Свобода". Це служило меті поляризації політики України й розкручуванню образу внутрішнього ворога, захистити від якого повинен був Янукович. Схожі технології розколу американського суспільства через шість років були застосовані і штабом Дональда Трампа на виборах 2016 року.

Україна заплатила високу ціну за експерименти Манафорта. Його підхід послабив єдність українців. А захмарна корупція, яка супроводжувала президентство Януковича, знизила обороноздатність України. Усе це і зробило Україну легкою жертвою російської агресії, коли у 2014 році Росія анексувала Крим і захопила частину Донбасу.

Розслідування діянь Манафорта у США змушує нервуватися два найбільших олігархічних клани в Україні, які протягом десятиліття збагачувалися через політику. Ці люди – Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін – входять до списків найбагатших українців та співпрацювали з Манафортом. Тепер їхні платежі Манафорту перевіряє ФБР.

Чинний президент Порошенко, щоб зробити приємність Адміністрації Дональда Трампа, намагається спустити на гальмах розслідування дій Манафорта в Україні. Хоча чесні слідчі в Департаменті спеціальних розслідувань Генпрокуратури не дали закрити справу, де фігурує прізвище колишнього начальника штабу Дональда Трампа.

Читайте також: Чи буде в Україні третій Майдан

У підсумку, в Україні висунуті звинувачення колишньому міністрові юстиції Олександру Лавриновичу. У 2013 році він заплатив 1 мільйон доларів компанії Scadden Arps за підготовку звіту про відсутність політичних переслідувань за часів Януковича. Як виявилося, Манафорт був посередником у цій піар-грі.

Без розслідування української корупції та мережі посередників Пола Манафорта слідство не може вважатися повним. Тому що саме українські громадяни заплатили найвищу ціну за потяг американського лобіста до наживи. І тут Україні необхідна допомога ФБР США. Прокуратура направила до Америки запити про допит Манафорта і його контактів.

Розслідування проти Манафорта у США особисто мене надихає. Це не просто приклад, як працює демократія, коли злодії будуть неодмінно покарані. Це приклад, що в цивілізованому світі гроші не здатні врятувати від правосуддя. І не має значення, ти друг президента чи його секретний гаманець. Саме таку систему ми повинні побудувати Україну, і це неодмінно змінить життя громадян на краще.