"Червоні кхмери" прийшли до влади у Камбоджі наприкінці 1970 років. Це були переважно члени затурканих північних племен, що займалися аграрним господарством. Неосвічені селяни легко вірили, що їх життя покращиться, якщо перебити всіх багатих. Буржуями, які заслужили на справедливе покарання, вважали усіх жителів міст. Армія "червоних кхмерів" наповнювалася переважно підлітками. Вбрані у характерні чорні роби з шарфами крамами на шиях, вони не боялися смерті, не ставили незручних питань і були готові ревно виконувати гасла революції.

Пропаганда Пола Пота "фарширувала" людей вибуховою сумішшю ідей Маркса, Леніна і Троцького, щедро приправлену вродженим шовінізмом. Камбоджієць мав усе життя віддати партії, працювати і зайвий раз не питати чому країну рятують розстріли.

Доля кожного залежала від Ангки – партії на взірець КПРС. Головними в єрархії партії були сімейні клани Пола Пота, Іенга Сари, Кхієу Самфана і Сон Сіна.

Читайте також: Диктатори. Мобуту Сесе Секо

У столиці Камбоджі загони кхмерів спочатку зустріли оплесками. Та дуже швидко радість замінилася шоком. В країні почався справжній жах: упродовж 72 годин всіх жителів 2-мільйонного міста змусили залишити столицю. Країною покотилися розправи над прихильниками колишньої влади, військовими та інтелігенцією.

Поза законом опинилися і всі блага сучасної цивілізації – від автомобілів до електробритв. Машини ламали кувалдами, побутову техніку закопували в землю.

Пол Пот відмінив гроші. Національний банк у Пном Пені просто підірвали. Країну перейменували з Камбоджі на Кампучію, в якій все підпорядковувалося партії. Дітей відбирали у спеціальні інтернати. Дозвіл на одруження і дозвіл на народження дітей видавали спеціальні чиновники. В комунах створених "пол-потівцями" людей перетворювали на рабів, які мали працювати до 18 годин на добу за їжу. Кхмери перетворили країну на суцільний концентраційний табір.

У спеціальних в'язницях щодня гинули сотні камбоджійців, яких підозрювали у неблагонадійності щодо політики партії Ангки. Зізнатися у співпраці з ворогами партії змушували тортурами, які закінчувалися стратами.

Про масштаби звірства "червоних кхмерів" людство дізналося лише після падіння режиму Пол Пота – весною 1979 року.

Читайте також: Диктатори. Адольф Гітлер

Нова камбоджійська влада визнала диктатора і ще майже 20 лідерів Ангки винними у злочинах проти людства. Заочно їх засудили до смерті. Та сам диктатор втік в джунглі і там партизанив більше 20 років аж до смерті – 1998 року. Судові процеси над "червоними кхмерами" за злочини проти людства тривають до сьогодні.