Ну, не може Петро Олексійович звикнути до того, що він вже більше не глава держави. От і продовжує за звичкою вітати спортсменів, робити заяви про міжнародні події і записувати ролики на новий рік.

До слова: Шостий рік війни – найважливіші перемоги української армії та волонтерів

Сподіваємось, що його новорічне вітання побачать і українські солдати, які зараз проходять службу на полігоні "Широкий Лан" в Миколаївській області.

Що відомо про полігон "Широкий Лан"

Цей полігон став відомим на всю країну навесні 2016 року, коли бійців 53-ї бригади перевели туди на навчання і поселили в нелюдських умовах. Просто посеред поля, по коліна в багнюці, без води та світла солдати змушені були жити по кілька місяців. Для того, щоб дістати воду, їм доводилося топити сніг, а щоб зігрітися – збирати дрова в навколишніх лісосмугах.

Жахливі умови на полігоні "Широкий Лан": дивіться відео за 2016 рік

Через нелюдські умови проживання солдати зрештою не витримали і рушили пішою ходою у Миколаїв до місцевої військової прокуратури, щоб поскаржитися на командування полігону. Цей марш тоді показали на всіх телеканалах. Про пекло на полігоні тоді дізналася вся країна. І військове керівництво на чолі з тодішнім верховним головнокомандувачем нарешті почало ворушитися.

Що зробив Порошенко

Президент Порошенко дав вказівку побудувати нормальні сучасні казарми для солдатів замість старих наметів. Завдяки особистому дорученню президента одразу було знайдено і виділено 600 мільйонів гривень, і будівництво на Широкому Лані нарешті почалося.

Минуло півтора року, і в травні 2018 року Порошенко особисто приїхав перевірити хід будівництва на полігоні. Там він побачив майже побудовані нові казарми, майже побудовану електричну підстанцію, майже побудовану їдальню та інші майже побудовані будівлі.

Варто знати! ЗСУ отримали нову партію броньованих медичних машин

Президент тоді був дуже задоволений і пообіцяв: за кілька місяців роботи будуть закінчені, всі майже побудовані будівлі добудують і вже восени 2018 року солдати житимуть не в полі, а в сучасних казармах.

Коментар Петра Порошенка щодо відновлення полігону: дивіться відео

На сторінці президента Порошенка тоді було навіть розміщено пафосний відеоролик про те, як швидко зводиться нова інфраструктура на полігоні, і як невдовзі там виникне сучасне військове містечко.

Ви теж помітили цей напис в кінці ролика: "Широкий Лан": рік введення в експлуатацію 2018-й"? Так ось настала обіцяна Порошенком осінь 2018 року, потім почалася зима, потім настав 2019 рік, але солдати на полігоні все так само жили в наметах, в багнюці посеред поля. Бо казарми та інші будівлі, після від’їзду Порошенка так і залишилися недобудованими.

Чому будівельні роботи зірвались

Як з’ясувалося, тієї самої осені 2018 року, коли Петро Олексійович був ще при владі, і обіцяв відкриття полігону, всі будівельні роботи там зупинилися. Через те, що підрядник – сумнівна київська фірма, пов’язана з попереднім керівництвом Міністерства оборони, просто зникла з грошима та будівельними матеріалами.

За цей рік, солдатська їдальня почала руйнуватися, оскільки вона не обігрівається, там тече дах, виходять з ладу раніше прокладені комунікації. І чимало робіт доведеться починати спочатку та ремонтувати вже зведені, але не закінчені інші будівлі. Наприклад, обіцяні Порошенком 11 сучасних казарм так і не ввели 2018 року в експлуатацію.

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження і розшукує підлеглих колишнього міністра оборони Полторака, які зникли з грошима, виділеними на добудову полігону. Але, наразі розшукує безуспішно. Тим часом, волонтери розповідають в соцмережах, що солдати 53-ї бригади так само, як і кілька років тому живуть в тих самих наметах, в тій самій багнюці, посеред поля. Ось подивіться на ці нещодавні фото з Широкого Лану.

широкий лан
Вигляд полігону сьогодні

широкий лан
Умови для проживання

Отож, коли в новорічну ніч, ви почуєте знайомий голос і побачите знайоме обличчя, яке розповідатиме вам про армію, мову та віру, та визначні здобутки в цих царинах, згадайте про солдат на Широкому Лані. І завдяки кому вони зустрічають черговий Новий рік в жахливих умовах.

А якщо наступного року, на полігоні нічого не зміниться, то в цю багнюку солдати та волонтери тицятимуть носом вже нове військове керівництво та нового верховного головнокомандувача. Хоча, ми сподіваємось, на те, що у 2020 році там ситуація зміниться таки на краще.