Таку думку 24 каналу висловив політичний аналітик Микола Бєлєсков.

Читайте також: Рішення Трампа про виведення військ з Сирії загрожує безпеці США, – сенатори США

Як зауважує фахівець, у 2019 році, по суті, у США стартує президентська кампанія. І для Трампа критично важливо показати, що він переміг терористів ІД. Хоча це не зовсім так. За оцінками експертів і військових – фізичне знищення халіфату в Сирії ("Ісламська держава", яка має об'єднувати усіх мусульман – "24") не означає знищення загалом.

Якщо США виведуть близько двох тисяч своїх військових із Сирії, то перестануть бути вагомим гравцем у врегулюванні конфлікту в цій державі в майбутньому. США розпишуться в тому, що їхня сирійська політика, яку вони розпочали в 2011 році, коли там почався громадянський конфлікт, провалилася. Але Трампа це мало хвилює, йому потрібен образ переможця,
– переконаний Микола Бєлєсков.

Крім того, за словами аналітика, є ще один фактор, який міг вплинути на рішення Трампа. Зокрема, США, які підтримують курдів у Сирії, важко зберігати нормальні відносини з Туреччиною. Президент Туреччини Ердоган зробив заяву про повернення до військового формату для вирішення проблеми присутності курдів на південному кордоні Туреччини – тобто в Сирії. На думку Бєлєскова, якщо Туреччина розпочне активні бойові дії проти курдів, то в американців не достатньо сил, щоб зупинити турків.

Водночас аналітик відзначає: є певні сумніви, що це рішення реалізують. Підключаться урядові сили в США, Конгрес, плюс ізраїльське лобі.

Виведення американських військових з Сирії – страшний удар по іміджу США як держави, що може ефективно реалізовувати ті чи інші завдання на міжнародній арені. Присутність у Сирії – можливість протидіяти розширенню іранського впливу в регіоні. І протистояти зростанню загрози Ірану для Ізраїлю. А безпека Ізраїлю важлива для США,
– говорить Бєлєсков.

Як вважає фахівець, Росія свій вплив у цьому регіоні у зв’язку з виведенням американського контингенту не надто збільшить. Там її військових не так і багато. Але втручання Росії в 2015 році допомогло диктатору Башару Асаду не тільки встояти, але й відвоювати більшу частину Сирії.

Якщо США виведуть свої війська з Сирії, то Москва реалізує свої цілі, які вона поставила, коли втрутилася в конфлікт. Присутність США в Сирії для Росії, як кістка в горлі, що не дозволяє Кремлю вийти на політичне врегулювання в Сирії та теж заявити про свою перемогу. Це використають критики Трампа,
– вважає Микола Бєлєсков.

Нагадаємо, що 19 грудня, Дональд Трамп оголосив, що військо США в Сирії перемогло терористів "Ісламської держави". Також лідер США віддав наказ вивести американське військо з країни.