Вибух у Бейруті спричинив масштабний брак продовольства. Про це заявили в Економічній і соціальній комісії ООН для Західної Азії.

Важливо Наслідки вибуху в Бейруті: перевірки в Україні та цинічні фейки

Вибух у Бейруті може спричинити голод у Лівані

Річ у тім, що порт Бейрута був основним пунктом, через який Ліван проводив імпорт продовольства. Під час вибуху 4 серпня значна частина порту була зруйнована. У комісії вже закликали терміново відновити зруйновані зерносховища в порту.

Водночас Ліван сильно залежить від імпорту продовольства. Потужний вибух зруйнував головний елеватор, який перебував на території порту. Місцеві зернові, зокрема пшениця, лише на 10% покривають потреби країни. В останні місяці криза, посилена пандемією COVID-19, вже призвела до зростання цін на продукти харчування в Лівані до 80%.

Актуально Вибух у Бейруті: у порту знайшли майже 80 контейнерів з небезпечними хімікатами

Вибух у Бейруті: головне

  • 4 серпня у столиці Лівану Бейруті пролунали 2 потужних вибухи. Загалом загинули понад 200 осіб, один з них – громадянин України. Приблизно 6 тисяч людей постраждали.
  • Внаслідок вибухів значна частина міста була зруйнована, близько 300 тисяч людей залишились без домівок.
  • За попередньою інформацією, вибухи стались під час зварювальних робіт на одному зі складів порту. Там зберігалось 2,7 тисячі тонн аміачної селітри, яка й спричинила аварію.
  • Селітру конфіскували у 2014 році із судна російського бізнесмена Ігоря Гречушкіна.
  • Після трагедії жителі Лівану вийшли на протести. Вони засудили чиновників, звинувативши їх у безвідповідальності та корумпованості, через що й стався вибух.
  • Згодом Уряд Лівану таки повідомив, що йде у відставку.

Потужні вибухи у Бейруті: дивіться відео